Gazete Vatan Logo

2 yıllık AVM kirası TL ile peşin ödenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AVM’lerde dövizle kiralamanın yarattığı mağduriyetleri gidermek üzere düzenleme yapılması talimatı verdi. 2 yıllık kiranın indirimli olarak TL cinsinden peşin ödenmesi, bu ödeme için de bir kira garanti fonu kurulması seçenekler arasında öne çıkıyor.

2 yıllık AVM kirası TL ile peşin ödenecek

Kurların aşırı yükselmesinin ardından AVM’lerde dövizli kiralar en büyük sıkıntı kaynağı olurken, Ankara’dan beklenen hamle geldi.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı, Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda daha önce Bakan Berat Albayrak’ın da gündeme getirdiği dövizle kira konusu ele alındı. Buna göre Başkan Erdoğan partisine verdiği talimatta AVM’lerde, gayrimenkullerde dövizle kira döneminin kapanması için teklif hazırlanmasını istedi. Hazırlanacak teklif 1 Ekim’de yeni yasama yılının başlamasının ardından gündeme gelecek ilk düzenlemelerden biri olacak.

Albayrak sinyali vermişti

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, daha önce yaptığı açıklamada, “Bu konuda şu anda çok yoğun bir çalışma başladı. AVM’lerdeki dükkanlarda, gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli adımları en kısa sürede atacağız. İşte burada hassas bir nokta var. Bir kısım kredi döviz riski bununla ilişkili olan portföyü ayıracak şekilde çalışıyoruz. Bunu en kısa sürede Meclis’e getireceğiz. Bu konuyla ilgili toplumda da zaten ciddi bir talep var. Detayları, hukuki süreçleri çalışılıyor şu an” demişti.

Haberin Devamı

Masadaki seçenek Kira Garanti Fonu
Berat Albayrak’ın açıklamalarının ardından kurmaylar, döviz ile kiranın önünü alacak ancak döviz riski bulunan AVM yatırımcılarını da mağdur etmeyecek bir formül üzerinde çalışıyor. Son şekli verilmemekle birlikte üzerinde durulan formül tıpkı Kredi Garanti Fonu benzeri bir AVM Kira Garanti Fonu. Buna göre, perakendecilerin hızlı şekilde ulaşabilecekleri bir Kira Garanti Fonu oluşturulacak. Bu fona kamu ve özel bankaların yanı sıra Hazine de garantör olarak destek verecek. Perakendecilerin en az 2 yıllık kira bedeli kadar bir krediye bu fon sayesinde ulaşmasına imkan sağlanacak. Perakendeci bu kredi ile AVM’ye olan 2 yıllık kirasını peşin ödeyebilecek. Peşin ödemelerde SGK’nın ilaç alımında olduğu gibi AVM yatırımcısını da mağdur etmeyecek farklı bir kur belirlenmesi üzerinde duruluyor. Bu kur değeri, bugünkü kur fiyatının yüzde 10 ile 15 altında belirlenebilecek. Perakendeciler bu kur üzerinden 2 yıllık kiralarını hesaplayacak. Peşin ödeme indirimi de talep edebilecek. Bu fonun 2 yılın sonunda ikinci 2 yıl için de devreye alınması sağlanacak. 4 ya da 5 yıllık geçiş döneminin sonunda tüm AVM’lerin Türk Lirası ile kiralamaya geçmesi istenecek.

Haberin Devamı