Gazete Vatan Logo

10 bin 131 kişi meslekten ihraç edildi!

Resmi Gazete'de yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar ile bazı kamu kurumlarından toplam 10 bin 131 kişi meslekten ihraç edildi.

10 bin 131 kişi meslekten ihraç edildi!

675 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Resim Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararnameye göre; Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) 32, Yargıtay Başkanlığından 183, Sayıştay Başkanlığından 69, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinden 1, Türk Dil Kurumundan 1 kişi, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden 28, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan 8, Diyanet İşleri Başkanlığından 249, Hazine Müsteşarlığından 12, Sermaye Piyasası Kurulundan 7, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 4, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından 1, Avrupa Birliği Bakanlığından 2, Türk Akreditasyon Kurumundan 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 2 bin 534, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 30, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) 1, Türk Standartları Enstitüsünden 32, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 48, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden 52, Dışişleri Bakanlığından 102, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından 10, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 36, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı, ilgili, ilişkili kuruşlardan 172, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 19 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığından 2, Türkiye İstatistik Kurumundan 23, İstanbul Kalkınma Ajansından 7, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili kuruluşlardan 11, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 219, Savunma Sanayii Müsteşarlığından 7, Orman ve Su işleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 83, Sağlık Bakanlığı, bağlı ve ilgili kuruluşlardan 2 bin 774, Yükseköğretim kurumlarından bin 267, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden 3, Türk Silahlı Kuvvetlerinden de 101 kişi, kamu görevinden çıkarıldı.
Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çok sayıda kişi, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevinden çıkarıldı. Bu kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetlerinin alındığı ve yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecekleri, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekleri, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevlerinin de sona ermiş sayılacağı bildirildi. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgelerinin ve pilot lisanslarının iptal edileceği ve bu kişilerin oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edileceği kaydedildi.
Kararname ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14.6.2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

1267 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Haberin Devamı

Yayımlanan kararname ile bin 267 akademisyen de üniversitelerden ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler arasında Türkiye'nin AİHM'deki tek yargıcı Işıl Karataş'ın eşi Eser Karataş ve 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce konuk olduğu televizyon programında darbbe girişimine ilişkin subliminal mesaj verdiği iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklanan Prof. Mehmet Altan da yer aldı.

Haberin Devamı

ŞÜPHELİNİN AVUKATIYLA GÖRÜŞMESİ KISITLANABİLECEK
Resmi Gazete'de yer alan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı suçlardan gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri, hakim kararıyla kısıtlanabilecek ve bu sürede ifade alınamayacak.
OHAL kapsamında Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'ya göre Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) sanık ve şüphelilerin müdafileri ile görüşme şartlarını düzenleyen 154'üncü maddesinde değişiklik yapılacak.
İlgili maddeye, "Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilir, bu zaman zarfında ifade alınamaz." şeklinde fıkra eklenecek.
Böylece, devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk ile terör, örgütlü işlenen uyuşturucu imalatı ve ticareti suçlarından gözaltında bulunanların hakim tarafından 24 saat süreyle avukatıyla görüşmesi kısıtlanabilecek.
AVUKATIN MAZERETSİZ TERK ETTİĞİ DURUŞMAYA DEVAM EDİLEBİLECEK
Öte yandan, CMK'nın duruşmada bulunacakların belirlendiği 188'inci maddesinde de değişikliğe gidilecek.
Söz konusu maddenin birinci fıkrasındaki "Duruşmada, hükme katılacak hakimler ve cumhuriyet savcısı ile zabıt katibinin ve Kanun'un zorunlu müdafiliği kabul ettiği hallerde müdafinin hazır bulunması şarttır." hükmüne, "Müdafinin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir." ibaresi eklenecek.
Böylece, avukatın mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek.
İhraç kararnamesi
Kararnamenin ekinde yer alan 1 nolu listeye göre, ihraç edilen kamu görevlileri kurumlarına göre şöyle sıralanıyor:
- TBMM: Aralarında HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın bir danışmanının da bulunduğu, 12 HDP’li vekil danışmanlarının da aralarında olduğu olduğu 32 kişi.
- Yargıtay: 183 çalışan.
- Sayıştay: 69 çalışan.
- MGK Uzman Yardımcısı Ahmet Ertuğrul Beyazıt.
- Atatürk Dil ve Tarih Yüksel Kurulu: 1 kişi.
- Basın Yayın: 28 çalışan.
- BDDK: 8 çalışan.
- Diyanet: Çoğu imam 249 kişi.
- TSK: 39 subay ve astsubay-101 askeri doktor ve çalışan
- SPK: 7 çalışan.
- Vakıflar Genel Müdürlüğü: 4 çalışan.
- Yurtdışı Türkler: 1 çalışan.
- AB Bakanlığı: 2 çalışan.
- Adalet Bakanlığı: Türkiye genelinde, cezaevlerinde görevliler dahil 2 bin 534 çalışan.
- Bilim ve Sanayi Bakanlığı: 30 çalışan.
- TSE: 32 çalışan.
- Dışişleri: Merkez büyükelçisi Mustafa Sarnıç dahil 102 çalışan.
- çevre bakanlığı: 48 çalışan.
- Tapu Kadastro: 52 çalışan.
- Enerji Bakanlığı: 10 çalışan.
- Gençlik ve spor Bakanlığı: 36 çalışan.
- Gıda Tarım ve Hayvancılık: 172 çalışan.
- Bilim ve Sanayi Bakanlığı: 30 çalışan.
- Orman Bakanlığı: 83 çalışan.
- Üniversiteler: Bin 267 akademisyen. Aralarında Prof. Dr. Eser Karakaş’ın da olduğu çok sayıda profesör. Eski HDP’li vekil Sezai Temelli’nin de bulunduğu çok sayıda İstanbul , ODTÜ, Ankara Üniversitesi olmak üzere çok sayıda üniversiteden akademisyenler.
- Milli Eğitim Bakanlığı: 2219 öğretmen ve çalışan.
- Savunma Sanayi Müsteşarlığı: 7 çalışan.
- Sahil Güvenlik: 2 asker.
- Türkiye İstatistik Kurumu: 23 çalışan.
- sağlık Bakanlığı: 2 bin 774 çalışan.
Hazine Müsteşarlığı:12,
Türk Akreditasyon Kurumu: 1
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK): 1
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: 19 kişi
İstanbul Kalkınma Ajansından 7,
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili kuruluşlardan: 11
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden: 3

Haberin Devamı