Gazete Vatan Logo

2 trilyon dolarlık Aramco savaşı

2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 2018’de halka açılması beklenen enerji devi Saudi Aramco’yu kapmak için Londra ve New York borsaları yarışa girdi.

2 trilyon dolarlık Aramco savaşı

Suudi Arabistan hükümeti, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’yu 2018’de halka arz edecek. Borsaya açılacak Aramco’nun tarihin en değerli şirketi olması bekleniyor.

Analistler, yüzde 5’i halka açılacak Aramco’nun 2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle borsada işlem görmeye başlayacağını öngörüyor. Halka arzın arkasındaki bir numaralı otorite olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman da halka arz ile şirkete 2 trilyon dolar değer biçileceği konusunda iddialı. Tarihi halka arz için şimdiden Londra ve New York borsaları Aramco’yu kapmak için savaşmaya başladı. Brexit’in şokunu atlatmak isteyen İngilizler, halka arzın Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) bünyesinde gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Düzenleyicilerle birlikte hazırlanan ve önceki gün sunulan teklifte, kamu şirketlerinin borsaya kote olmasını kolaylaştıracak adımlar atıldı. Britanya Finansal Denetim Otoritesi (FCA) doğrudan isim vermese de yürürlüğe girmesi muhtemel yeni düzenlemeler, Orta Doğulu enerji devi için hazırlanmış izlenimi verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

ABD’de zorlanabilir

FCA, borsa kayıtlarında devletler tarafından yönetilen firmalar için yeni kategori oluşturulmasını teklif etti. Yani kamu şirketleriyle onları kontrol eden iktidar güçleri ya da hanedanlar arasındaki işlemler diğer paydaşların onayına tabi olmayacak. FCA başkanı Dr. Andrew Bailey, “İktidar güçleri özel sektör kişi ya da şirketlerinden hem motivasyonları hem de doğaları itibarıyla farklı. Yatırımcılar uzun zamandır bunun farkında ve sermaye piyasaları bu tür ülkelerden gelen diğer yatırımcılarla olan ilişkilere iyi ayak uydurdu” dedi.

Diğer taraftan halka arz için New York en büyük pazar olsa da uzmanlar Aramco’nun ABD’yi tercih etmesi durumunda hukuki anlamda zorlanabileceğine dikkat çekti.