Gazete Vatan Logo

2. seçim ve TL’deki kayıp sürpriz oldu

2. seçim ve TL’deki kayıp sürpriz oldu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, zirvede yaptığı konuşmada, hem dünyada hem de Türkiye’de artık en kötü geride kaldığı fikrini ağırlık kazandığını dile getirdi. Bu yıl ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ne yapacağının bilinmediğini, ikinci bir seçimin de sürpriz olduğunu belirten Aydın, “Bu denli bir terör olayı ve TL’de bu denli bir değer kaybı beklemiyorduk. Kurlardaki bu hareketlilik, enflasyon üzerindeki etkiler, doğrusu bunların bir bölümünü hesap etmiştik, bir bölümünü hesap etmemiştik” diye konuştu. Aydın, “TL değer kaybediyor. Kurlar böyle giderse, sizde sorunlu kredi patlar. Ne yapacaksınız?” sorusunun yine gündemde olduğunu belirterek, sektörün genel ortalamasına bakıldığında son derece olumlu bir seyir görüldüğünü söyledi. “3. Havalimanı imza töreninde Ziraat Bankası büyük rakamlarla bu işin kreditörü oldu. Birçok projede lider olarak yer aldığını görüyoruz. Bu kaynağı nereden buluyorsunuz?” sorusuna Aydın, şöyle cevap verdi: “Aslında sorulması gereken, ‘Neden kamu bankaları bu yükün altına giriyor?’ yerine, ‘2001’de dükkanı dahi kapatamayan kamu bankalarında bugün ciddi rakamları nasıl bulup verebildiğidir?’. Bu, kamu bankalarının iyi yönetildiğini gösterir.”

Haberin Devamı

Krediler her yıl yüzde 15 büyümeli

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Bundan sonraki 5-10 yıla baktığımızda, Türkiye’de her sene yaklaşık yüzde 15 civarında bir kredi büyümesi gerekiyor ki Türkiye altyapı yatırımlarını yapsın, büyümeye devam etsin, projeler desteklensin” dedi. Bu yıl bireysel kredilerin, ticari kredilere göre daha az büyüdüğüne işaret eden Binbaşgil, nedenleri arasında sermaye yeterliliğinin yüzde 19-20’lerden 14-15’lere inmesini de gösterdi.

2016 daha iyi olacak

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, 2016’ya ilişkin, “Bizim beklentimiz 2015’ten daha iyi bir yıl olması. Tabii ki birçok açıdan daha ihtiyatlı olunması gereken bir yıl bizi bekliyor. Çünkü ülkemiz dünyanın bir parçası ve gelişmelerin etkisini görmeye devam edeceğiz” dedi.

Dünyaya yayılmalıyız

Haberin Devamı

Citibank Türkiye CEO’su Serra Akçaoğlu, THY ve Arçelik gibi şirketlerin faaliyetlerini dünyanın farklı noktalarında sürdürdüklerine işaret ederek, “Şirketlerimiz de bankalarımız da faaliyetlerini tek bir ülkede sürdürmemeli, bunu dünya geneline yaymalı” değerlendirmesinde bulundu.

Üretimi destekleyin

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, FED’in faiz artırımı söyleminin ardından gelişen ülkelerin artık ürettiği kadar tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bankalar artık tüketimden ziyade yatırımları, üretimi destekleyen kredilere yönelmeli” dedi.