Gazete Vatan Logo

2 saniyede 1 kişi mülteci oldu

BİRLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) tarafından her yıl 20 Haziran ‘Dünya Mülteciler Günü’ öncesi yayımlanan ‘Küresel Eğilimler Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı.

2 saniyede 1 kişi mülteci oldu

Rapora göre 2017’de tüm dünya ülkelerinin hesaba katılması durumunda, her gün 44 bin 500 kişi ya da her 2 saniyede 1 kişi yerinden edildi. Buna göre mülteci sayısı, yaklaşık 70 milyon olan Tayland nüfusuna ulaştı. Raporda, 2017 yılı itibarıyla 68,5 milyon kişinin yerinden edildiği, bunların 25,4 milyonunun ülkelerindeki çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk eden mültecilerden oluştuğu belirtildi. UNHCR raporuna göre, geçen yıla oranla mülteci sayısının, 2017 yılında 2,9 milyon arttığı ve bunun 1 yıl içindeki en büyük artış olduğu vurgulandı. 31 Aralık 2017 itibarıyla mülteci statüsüne başvuran ve sonuç bekleyen sığınmacı sayısının ise 3,1 milyona ulaştığı kaydedildi.

En fazla Türkiye’de

Raporda, yerlerinden edilen mültecilere küresel ölçekte ev sahipliği yapan ülke sayısının az olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin, başta Suriyeli olmak üzere 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı, bunun da Türkiye’nin en fazla sığınmacıya kapılarını açan ülke olmasını sağladığı vurgulandı. Nüfusuna göre ise en fazla mülteciyi barındıran ülke Lübnan oldu. Yaklaşık 5 milyon mültecinin de evlerine dönebildiği açıklandı.

Haberin Devamı