Gazete Vatan Logo

2 milyonluk doping

Ekonominin canlandırılması için beyaz eşyada ÖTV’nin kaldırılması işe yaradı.Satışlar yüzde 18 artış gösterdi. Aylık 400 bin beklenen satışlar 640 bine ulaştı

2 milyonluk doping

Beyaz eşyada uygulanan yüzde 7.6’lık ÖTV’nin kaldırılması hem sektöre hem ekonomiye doping oldu. 2017’de aylık 400 bin adet temposunda gitmesi beklenen buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve fırından oluşan 4 ana üründe satışlar 650 bin adetlere yaklaştı.

Satışlarda ay bazında rekorlar kırıldı. İlk 8 ayda buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve fırından oluşan 4 ana üründe iç satışlardaki büyüme yüzde 18.2 olarak gerçekleşti. Pazarın büyüklüğü 5.1 milyon adede çıktı.

ÖTV indiriminin yürürlükte olduğu Şubat-Eylül döneminde beyaz eşya sektörü fazladan 2 milyon adet beyaz eşya satmış olacak.

640 bine çıktı

30 Eylül’e kadar sürecek ÖTV desteğinin sektöre etkilerini değerlendiren Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, “ÖTV indirimi ile piyasa fevkalade canlandı. Teşvik fazlasıyla işe yaradı, 4 büyük beyaz eşyada aylık ortalama 400 bin olan satış adedi 640 bin adede çıktı” diye konuştu.

Güler’in verdiği bilgiye göre, beyaz eşyada 4 ana üründe iç satışlar Ağustos’ta yüzde 10.8 artışla 720 bin 298 adet, ihracat yüzde 7.6 artışla 1.76 milyon adet oldu. Ağustos ayı özelinde hem iç satışlar hem de ihracatta rekor kırıldığını kaydeden Güler, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ağustos ayları içinde tarihteki en büyük iç piyasa satışı oldu. Bütün aylar içinde Mart 734 bin adetle rekordu. Ona çok yakın bir rakam ile Ağustos, tüm aylar içinde en yüksek ikinci ay oldu. İhracat açısından da tarihteki en yüksek rakamı gördük.”

Az tüketene teşvik

Ergün Güler, orta vadede ÖTV’nin sıfırlanmasını istediklerini, kısa vadede enerji tasarruflu ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Güler, şunları söyledi: “Bu teşvikin üreticilere değil, tüketicilere verilmesini istiyoruz. Yılın son çeyreğinde enerji tasarruflu ürünlere yönelik teşvikin hayata geçirilmesi durumunda iç pazardaki yılsonu büyümesi yüzde 15-18’lik beklentimizin çok daha üzerinde olur. Rakamların daha yukarı çıkmaması için enerji tasarrufuna sahip ürünleri satın alana devletin 300 lira ödeme yapmasını sağlayacak teşvik sistemi için girişimlerimlerimizi sürdüreceğiz. A+++ sınıftaki ürünleri için 300, A++ ürünleri için 200, A+ sınıftaki ürünler için 100 lira ödemenin yapılacağı bir teklifimiz var. Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 20’ini beyaz eşyalar oluşturuyor. Bu sayede sadece Atatürk ve Keban Barajı’nın yıllık enerji üretimi kadar bir tasarruf sağlayabiliriz.”

Haberin Devamı