Gazete Vatan Logo

2 milyon insan zarar gördü

Şili'yi dün vuran 8.8 büyüklüğündeki deprem sonrası en az 300 kişi hayatını kaybetti.

Depremin ağır bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 2 milyon kişinin depremden zarar gördüğü belirtiliyor. Depremin vurduğu Concepcion kentinde mağazalar yağmalandı. Bugün 6.1 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi.

Şili Devlet Başkanı Michele Bachelet, televizyonda halka seslenirken, doğa güçlerinin Şili ulusunu bir sınavdan geçirdiğini söyledi.

8.8 şiddetindeki depremde pazar günü sabah saatlerindeki verilere göre en az 300 kişi hayatını kaybetti.


Depremin merkez üssünün Concepcion'ın 115 kilometre kuzeydoğusu ve başkent Santiago'nun 325 km güney batısı olduğu açıklanmıştı.

Dünyada görülen en şiddetli depremlerden biri olarak değerlendirilen son felakette Pasific Okyanusu'nda tsunamileri tetiklerken dalgaların ilk başta olduğu gibi yıkıcı olmadığı anlaşıldı. Bugün 6.1 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi.

TSUNAMİ 6 CAN ALDI

Ancak Juan Fernandez adasında etkili olan tsunami nedeniyle en az altı kişi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet depremden etkilenen çevreleri "felaket bölgesi" ilan etti ve serinkanlı olma çağrısı yaptı.

Tsunami dalgalarının Hawaii adasına kadar ulaştığı, ancak dalgaların şiddetli olmadığı bildirildi.

BAŞKENT SANTİAGO'DA 13 KİŞİ ÖLDÜ

Şili'de kurtarma ekipleri yıkıntılar arasında mahsur kalanları kurtarmaya çalışırken, 13 kişinin hayatını kaybettiği başkent Santiago'da çok sayıda binanın çöktü.

Yine başkent yakınlarındaki bir kimyasal fabrikanın çevresindeki yerleşim merkezleri boşaltılırken, Chillan kasabasında bir cezaevindeki 200 mahkumun kaçtığı belirtiliyor. Yetkililer, kaçaklardan 60'ının daha sonra yakalandığını söyledi.

MAĞAZALAR YAĞMALANDI

Depremden en fazla etkilenen Concepcion kentinde, bir süpermarket ve bazı mağazalar yağmalandı. Birçok kişi süpermarketten gıda ürünleri çalarken, banzı gençler de elektronik ev eşyaları aldı.

TURİSTLER MAHSUR KALDI

Turistler uluslararası havaalanının kapalı olması nedeniyle otellerde mahsur kalırken, bazı kişilerin de kent meydanında kamp kurdukları haberleri geliyor. Yetkililer, havaalanının en az 72 saat daha kapalı kalacağını söylüyor.

ARTÇISI 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLDU

Amerikan Yerbilimleri Enstitüsü, Şili'deki depremin ardından en şiddetlisi 6.9 olmak üzere çok sayıda artçı şok kaydettiğini duyurdu. Deprem sonrası 60 tane artçı meydana geldi. Deprem Arjantin'den de hissedilmişti.

Şili'de 22 Mayıs 1960'da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı.

Depremin neden olduğu tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler'de ölenler olmuş, ABD'nin batı kıyıları zarar görmüştü.

Haberin Devamı