Gazete Vatan Logo

2 Keban Barajı’na bedel güneş tarlası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Konya’da 3 bin megavatlık dünyanın en büyük güneş santralinin kurulacağını açıkladı. Halen Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan Keban Barajı’nın kurulu güç kapasitesi 1.330 MW.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Konya Karapınar Ayrancı Bölgesi’nin güneş santrali için açılacağını belirterek, “Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin megavatlık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil” dedi. 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’na (ICCI 2014) katılan Bakan Yıldız, söz konusu bölgenin dümdüz bir arazi olduğunu söyledi.

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “600 megavatlık santrale TEİAŞ’ın, EPDK’nın yaptığı çalışmaya biliyorsunuz 15 katı talep geldi. ‘9 bin megavatlık santral yaparım’ diyen yatırımcılarımız geldi. Biz orada 3 bin megavatlık dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz. Bu çok önemli ve değerli bir rakam. Uluslararası yatırımcılardan gelip bize ‘Verin burayı bize, güneş santralleri ile alakalı, komple fabrikaları da burada yapalım, burada üretelim, her şeyiyle yapalım ama yeter ki biz burada elektrik üretelim’ diyorlar. Bu firmaların sayısının artacağı kanaatindeyiz.”

Nükleere ortak

Bakan Yıldız, nükleer güç santrallerine ortak alacaklarını belirterek, “Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir” dedi.

Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Nisan ayının başında, Kemerköy termik santralimiz özelleştirmeden teklif aldı, 2 milyar 641 milyon dolar. Bu değerlendirilecek, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunacağız. Şu anda Çatalağzı ile ilgili 6 teklif var. Yatağan ile alakalı 19 dosya var.”

Dünyada nükleer tartışmalarının sürdüğünü hatırlatan Bakan Taner Yıldız, “Sürdürülebilir stratejinin nükleeri yapmaktan geçtiğine kanaat getirdik. Bugünkü para ile 2 nükleer santrali 10 yıl önceden başlamış da bitirmiş olsaydık, 7.6 milyar dolar daha az ithalat yapmış olacaktık. Net ithalatımız 52 milyar dolar. Bunun yüzde 60’ı ulaştırmayla alakalı” dedi.

İthalat elektrik faturasını artırmaz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Elektrikle alakalı, arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Bakım ve onarım çalışmaları kendi programı çerçevesinde devam edecek” dedi. Bakan Yıldız, “Türkiye’de elektrik üretimiyle alakalı kurulu güç özellikle geçtiğimiz yıl bütün zamanların rekorunu kırmıştır ve 7 bin megawat yeni güç eklenmiştir. Mavi Akım’ın kapasitesinin artırılması talebinde bulunduk. Elektrik ithalatından dolayı elektrik faturalarına zam gelmez. Biz ithal ettiğimiz kadar ihraç da ediyoruz. Bu yeni yapılan bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı