Gazete Vatan Logo

2 dev karşı karşıya

Apple’dan Samsung’a “iPad ve iPhone’u taklit ettin” davası

BİLİŞİM dünyasının en gözde 2 markası tablet bilgisayar ve akıllı telefon için birbirine girdi. ABD’li Apple, Güney Koreli Samsung’a kendi ürünlerini taklit ettiği gerekçesiyle dava açtı. Apple, Samsung’un 2010’da piyasaya çıkardığı Galaxy serisi tablet bilgisayar ve akıllı telefonların teknolojisinin iPad ve iPhone’dan alındığını iddia etti. 2007 ‘de satışa çıkan akıllı telefon iPhone ve 2010’da piyasaya sürdüğü tablet bilgisayarı iPad’de kullandığı çoklu dokunmatik ekran ve yazılımıyla çığır açan Apple’ın sözcüsü Kristin Huguet, “Bu şekilde açık bir kopyalama çok yanlış” dedi. Açılan davada Apple, Galaxy serisi ürünlerin dizayn, arayüz ve ambalajlanmasında Samsung’un kendilerini taklit ettiğini öne sürdü.

İddiaları yalanlayan Samsung’dan ise “Araştırma ve geliştirme çalışmalarını kendi bünyemizde yaptık. Apple’ın açtığı davaya karşı savaşacağız” açıklaması geldi. Google tarafından geliştirilen açık işletim sistemi Android’i kullanan Samsung, Apple’ın iOS yazılımıyla büyük bir rekabet içinde. İsmini açıklamayan bir Samsung yöneticisi, “Apple’ın kullandığı mikroçip ve hafıza kartlarını biz üretiyoruz ama bu sefer bize sert bir cevap vermekten başka bir yol bırakmadılar“ değerlendirmesini yaptı. Apple daha önce Finli telekomünikasyon markası Nokia’ya dava açmıştı. Markanın, HTC ve Motorola gibi bilişim devlerine de dava açması gündemde.

‘Tarzını konuşturan’ Nokia C7 kazanacak

NOKIA, moda dünyasının tanınmış ismi Ece Sükan yeni bir platform hazırladı. Alisveris-cini, Fashion4u, Koraycaner, Nilertuk ve Offnegiysem moda bloglarının da destek verdiği projede kullanıcılar, Nokia Türkiye sayfasındaki “Nokia C7 ile tarzını konuştur” uygulamasına, kendi tarzlarını yansıttığını düşündükleri bir boy fotoğrafını yükleyecek. Ece Sükan ve bloggerlar da bu fotoğrafları değerlendirerek kıyafetler ve kişisel giyim tarzları hakkında yorum yapacak. Katılımcılar arasında her hafta yapılacak çekilişle bir kişiye Nokia C7 hediye edilecek. 3 hafta boyunca her haftanın en beğenilen fotoğrafları yine Ece Sükan ve jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Ece Sükan, proje sonunda bir kişiye stil danışmanlığı yapacak, en son trendler ve moda hakkında bilgi verecek, kişisel tarzıyla ilgili öneriler sunacak.

Alcatel-Lucent ‘avuç içi kadar baz’ üretti

ALCATEL-Lucent Teletaş cep telefonu büyüklüğünde yeni nesil baz istasyonu üretti. ‘Lightradio’ adı verilen ürünün mobil çağın en büyük buluşu ve en vazgeçilmez teknolojisi olacağını belirten Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal, “LightRadio ile kurulum ücretlerinde yüzde 60, enerji tüketiminde ise yüzde 50 tasarruf sağlanacak. Görüntü kirliliğinin de önemli ölçüde azalacak. LightRadio ile 7 yılda 100 milyon euronun üzerinde bir pazarı adresliyoruz” dedi. Bell Laboratuvarları İngiltere ve İrlanda Başkanı Sam Samuel de 5 vatlık bir baz istasyonuna tekabül eden küçük bir kutu kadar olan LightRadio’nun her yere konulabileceğini, bunun veri akışını kolaylaştıracağını, 2012 ortalarında ilk ticari uygulamalarının başlayacağını ifade etti.

Huawei 399 liralık Android’le pazara girdi

ANDROID tabanlı telefonlarıyla dünyanın en büyük ilk 5 üreticisinden biri olan Huawei, Google işbirliğiyle ürettiği dünyanın ilk “hesaplı ve ulaşılabilir” HSDPA Android 2.2 akıllı telefon modeli IDEOS’la, “Cep telefonu yerine herkese Android akıllı telefon” önererek Türkiye pazarına girdi. Bugüne kadar 100 milyonun üzerinde cihaz üreten ve IDEOS’la küresel pazarda lansman sonrası ilk 3 ayda 1 milyonun üzerinde satan Huawei, Türkiye’de 399 ile 599 TL’lik ürün satış fiyatıyla ‘10 Milyon Kulübü’nü hedefliyor. Huawei Türkiye Genel Müdürü Philip Zhihui Liang, Türkiye’de akıllı telefon penetrasyonunun halen Avrupa ve Amerika’nın gerisinde olduğunu belirterek, “Biz 2011 yılında akıllı telefon payının daha hızla büyüyerek artacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede daha geniş kitleleri piyasaya sunacağımız ulaşılabilir, hesaplı akıllı telefonlarla buluşturarak Türkiye’de rakiplerimizden farklılaşacağız” dedi.

Haberin Devamı