Gazete Vatan Logo

2 bin IŞİD'li o kente saldırıyor!

IŞİD örgütünün 2 bin mensubuyla Irak’ta, Enbar eyaletinin başkenti Ramadi’ye yeniden saldırıya geçtiği bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Enbar İl Meclisi Başkanı Yardımcısı Falih İsawi, 4 gündür 2 bin IŞİD’linin kente yeni bir saldırı düzenlediğini belirtti. Falih İsawi, ordu, diğer güvenlik güçleri ve gönüllü Şii milisler ile IŞİD arasında çatışmaların sürdüğü kentte tehditlerin arttığını söyledi.

Koalisyon güçlerinin bölgedki IŞİD mevzilerine hava saldırası düzenlemesini isteyen İsawi, ordunun bölgeye takviye güçleri göndermesini ve Irak savaş uçaklarının hava operasyonlarını yoğunlaştırmasını talep etti.

IŞİD kentin güney, kuzey ve batı kesimlerine yerleşmiş durumda. Sık sık Irak ordusu ile IŞİD arasında çatışmalar yaşanıyor.

IŞİD üyeleri yaklaşık bir aydır Ramadi’nin Hit kentine gıda, ilaç ve yakıt girişini engelliyor.

Enbar eyaleti güvenlik yetkilileri, Irak ordu birlikleri ve Sahva Birlikleri'nin, IŞİD’in 15 Ekim Çarşamba günü Ramadi’ye yönelik saldırısını püskürttüğünü açıklamıştı.

Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul, Tıkrit, Selahaddin başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde çatışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

İŞİD geçtiğimiz ay Enbar’ın Ramadi ve Felluce kentleri ile Hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, vilayetin çoğunu elinde tuttuğunu açıklamıştı.

Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi de, IŞİD’in vilayetin yüzde 80’ini kontrol ettiğini söyleyerek, durumun çok kritik olduğunu ifade etmişti.

Fehdavi, Anbar eyaletinin düşmesi halinde, IŞİD’in oradan Bağdat’a saldırı başlatabileceğinden endişeli olduğunu dile getirmişti.

ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

IŞİD’in ele geçirdiği üç önemli askeri üs başkent Bağdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.

Söz konusu bölgeler Şiiler’in kutsal kentleri Kerbela ve Necef'e de yakın.