Gazete Vatan Logo

2 bin işçi alınamadı

AB’de yaşanan kriz ve biten teşvikler Türkiye’de otomotiv sektörünü vuruyor

TOFAS CEO’su Ali Pandır, Yunanistan’daki ekonomik krizin Avrupa’ya yayılma endişesi ve İtalya’da Mart ayında sona eren otomotiv teşvikleri nedeniyle yılbaşında 250 bin adet olan ihracat planlarını 220 bine düşürdüklerini açıkladı. Pandır, “İç talepte de önemli artış vardı. Fabrikadaki vardiya sayısını 3’e çıkarıyorduk. 2 bin kişiyi işçi alacaktık. Ancak bu plan iptal oldu” dedi.

YUNANİSTAN krizi ve Avrupa’da biten otomotiv teşvikleri, Tofaş’ın üçüncü vardiyaya geçmesinin önünü kesti. Geçen yılın Aralık ayında ekonomide başlayan canlanma sinyallerini görerek, 2010 yılı için 250 bin adetlik ihracat hedefi koyan şirketin planları rafa kalktı.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, 2010 başında öngördükleri ihracat rakamlarında sapma olacağını belirterek, “İtalya’da çevreci doğalgazlı araçlara sağlanan vergi teşviği sona serdi. Teşviğin bitmesi, ihracatın düşmesi anlamına geliyor. Bir de Yunanistan krizinin Avrupa’ya yayılma tehlikesi ortaya çıktı. Bu gelişmeleri gören Fiat ve PSA Group (Peugeot-Citroen) daha az araç alacağını bildirdi” açıklamasında bulundu.

Stratejiler değişti

Bu nedenlerden dolayı stratejilerini değiştirdiklerini belirten Pandır, şöyle devam etti:

“Halihazırda 2 vardiya ile yüzde 79’luk kapasite kullanım oranına ulaştık. Yılbaşındaki ihracat öngörülerimizin yanı sıra iç pazardaki hareketlilik nedeniyle vardiyayı 3’e çıkaracaktık. 400 binlik üretim kapasitemiz var. Yılbaşında 250 bin adetlik ihracat hedefimiz vardı. İç pazardaki canlılık nedeniyle yerli araç satış hedefimizi 70 binden 90 bine çıkardık. Bu da 340 binlik üretim anlamına geliyordu. Bu, kapasitenin yüzde 75’ini kullanmak demek. Kapasite artışında 2 bin kişiyi işe almayı planlıyorduk. Ancak son gelişmelerden sonra bu hedeflerden sapma olacak. İhracat öngörümüzü 220 bine indirdik. İstihdam artışını da durdurduk.”

Şirketin ilk 3 aylık performansını da değerlendiren Pandır, üretimde yüzde 87.5’lik artış yakaladıklarını belirtti. Satışlarını yüzde 83 yükselttiklerini ifade eden Pandır, “Ciromuz 1 milyar 552 milyon liraya çıktı. İhracatta da yüzde 86’lık artış var” dedi.

Toyota’nın da ihracatı etkilenecek

KOMŞU’DAKİ ekonomik sıkıntının Avrupa’ya yayılabileceği endişesi, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’yi de rahatsız etti. Şirketin CEO’su Tamer Ünlü, Yunanistan’da başlayan krizin, üretimlerinin yüzde 95’e yakınını Avrupa’ya göndermeleri nedeniyle kendilerini direkt etkileyebileceğini söyledi.

Ünlü, şunları kaydetti:

“Ekonomik krizin başlaması 2008’in ortaları. 2009’un başında biri sormuştu ’Bizi vurdu mu?’ diye. ’Evet vurdu’ dedim. ’Vurdu, bundan sonra 1 sene böyle dipte gideceğiz ondan sonra yavaşça tırmanma başlayacak’. Hakikaten 2009 dipte geçti. 2010’a girerken küçük küçük sipariş artışları gelmeye başladı. Tırmanma yavaş yavaş, azar azar, yılın sonuna doğru daha... Şimdi bu Yunanistan olayı daha yeni patladı. Bunun etkisi ne olur biz de oturup bekliyoruz. En büyük müşterimiz Almanya. Yani teknolojinin göbeği Almanya bizim en büyük müşterimiz. Ondan sonra Fransa. Bunlar güçlü ekonomiler. Tabii İspanya da alıyor, İtalya da alıyor, Portekiz çok çok az alıyor, Yunanistan alıyor ama az alıyor. Etkiler mi? Evet etkiler. Toplamı ne kadar etkiler? Fazla etkilemez.”

Toyota Otomotiv, 2 yıl önce fabrikada denemek için aldığı kadın işçilere yeniden şans vermeye hazırlanıyor. 2008’e kadar üretim hattında hiç kadın işçi düşünmediklerini belirten Tamer Ünlü, istihdam planlarını şöyle aktardı: “Dünyanın bütün Toyota fabrikalarını gezdim, hepsinde var. Hele Amerika’da, Japonya’da çok yaygın. Sakarya muhafazakar bir bölge. Bizim vardiyalarımız var. Gece vakti gelecek kız buraya gece 3’de evine gidecek falan... Onun için yıllarca hiç düşünmedik. Bir gün kafama saksı düşmüş gibi ’Yahu niye düşünmüyoruz’ dedim kendi kendime. İlk iş bütün tuvaletleri organize ettim, bir duş ayarladım. ’Geçici olarak 20-30 tane alın’ dedim. 24 tane aldık. Tabii hepsi eşit derecede iyi çıkmadı. Bazıları girer girmez çıktı, ama çoğunluğu güzelce çalıştı. Hafif işler yapıyorlardı, kapı içi montajı, kablo demetleri montajı gibi. Kriz çıkınca, rakamlarımız 2009’da düşünce onları da maalesef çıkardık. İnsan kaynaklarına tembih ettim, kriz geçince, alım başlayınca önce kızlar gelecek ve bu defa 20 de değil 200 tane gelecek.”

Fabrika içinde fabrika kurmak için çalışıyor

ALİ PANDIR, Bursa fabrikasının 3 ana üretim modeliyle 2018 yılına kadar dolu olduğunu açıkladı. Pandır, yeni Doblo’nun 2018’de, Minicargo projesinin 2016’da ve Linea’nın 2013’te yenileneceğini belirterek, “Bu ürünlerle 400 bin adetlik kapasitemiz dolmuş oluyor. Fabrikanın büyümesi için artık tamamen yeni bir projenin olması gerekiyor” dedi. Tofaş CEO’su, Türkiye’ye yeni model çekebilmek için sürekli İtalya’yla görüştüklerini ancak orta vadede yeni bir ürünün görünmediğini kaydetti. Pandır, “Fiat’ın kapasite fazlası var. İtalya’daki iki fabrikası boş duruyor” dedi.

Yeni bir projenin Bursa’ya verilmesi durumunda üretim kapasitesini minimum 550 bin adede çıkarmak gerektiğini belirten Pandır, şunları söyledi:

“Kapasite artışında yeni bir fabrika gerekiyor. Bursa’daki araziye sığamayız. Ancak Bursa’da da yeni tesis kuracak arazi görünmüyor. Özellikle boyahane yatırımı çok önemli. Biz uzun süre fabrika içinde fabrika kurmak için çalışmalar yaptık. Ancak yeni bir fabrika inşa etmek daha fizibıl.”

Yeni Doblo’nun reklamı robotlu Citroen’i solladı

YENİ Doblo’nun reklam filminde sevilen dizi Geniş Aile’nin karakterlerini oynatan Tofaş, büyük başarı sağladı. Fiat Marka Direktörü Okan Baş, reklamın tamamen Doblo tüketicisine yönelik olduğu için önemli geri dönüşler aldıklarını söyledi. Baş, yeni Doblo reklamının bağımsız bir şirketin yaptığı anket sonucunda gelmiş geçmiş en iyi skoru aldığını belirtti. Baş, ”Reklamın hatırlanmasında yüzde 90’a bunun Fiat reklamı olarak algılanmasında yüzde 90 seviyesine ulaştık. Doblo’yu en iyi biçimde anlattığı için de 10 üzerinden 8 aldık. Daha önce Citroen’in meşhur robotlu reklamı yüzde 65’ler seviyesini yakalayabilmişti. Biz böylece en iyi skoru yakaladık“ diye konuştu.

Otomotiv Strateji Belgesi 2010 yılına yetişmez

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün önderliğinde hükümetin üzerinde çalıştığı ve en kısa sürede Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na sunulması hedeflenen Otomotiv Strateji Belgesi’nin bu yıla yetişmeyeceğini savundu. Pandır, otomotiv stratejileriyle ilgili henüz somut adımlar atılmadığını söyledi ve ekledi: “Otomotiv Strateji Belgesi’nde vergi mevzuatının AB normlarına uygun hale getirilmesi planlanıyor. Çevreci ve elektrikli araçlar için vergi teşviği düşünülüyor. Ancak hükümetin bir bütçeyi dengeleme gayreti var. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu yıl ne vergi artışı ne de indirimi olacağını açıkladı. Bu yüzden Otomotiv Strateji Belgesi, 2010’da yürürlüğe girmez.”

‘Ezel’ Maserati satışlarını patlattı

MASERATİ’Yİ bu yılın popüler dizisi Ezel’de kullanılması için prodüksiyon şirketine veren FerMas, meyvelerini topluyor. Dizide baş karakter Ezel’in (Kenan İmirzalıoğlu) sürdüğü otomobil, bir anda herkesin sevgilisi haline gelmiş. Ali Pandır, Ezel’den sonra spor otomobile olan ilginin gözle görülür şekilde arttığını, özellikle de Anadolu’dan yoğun talep aldıklarını kaydetti. Pandır, ”Geçenlerde Ankara’da Maserati test sürüşü günü düzenledik. 50 potansiyel alıcı teste katıldı. Anadolu’da ise ikinci el Maserati’ye büyük rağbet gösteriliyor. Bu yıl hedeflerin de üzerine çıkacağız. İtalya’dan daha fazla araç alabilmek için uğraşıyoruz“ diye konuştu.

Haberin Devamı