Gazete Vatan Logo

2 bin 600 ithal ürün için seferberlik

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ithal ettiği 2 bin 600 farklı ara malı ürünü üretmek için seferber olacaklarını belirtti. Böylece 20 milyar dolar cepte kalacak

2 bin 600 ithal ürün için seferberlik

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017’de yüzde 7.4 büyüyen Türkiye’yi yüksek teknolojili ürünler üreterek, daha da büyüteceklerini, bu rekor büyümenin lokomotifinin sanayi olduğunu belirterek, “Titiz bir çalışma sonucunda belirlediğimiz, 2 bin 600 farklı ithal ara malı ürünü, kendi kaynaklarımızla üretmek için, bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Sanayimizi, daha da güçlendireceğiz. Türk sanayisinin sıçrama yapması için, canla başla çalışacağız. Sayıları 1.037’yi bulan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizle, 76 adet teknoparkımızla, 311 adet organize sanayi bölgemizle ithalat bağımlılığımızı azaltacak ve teknoloji üretiminde sınıf atlayacağız” diye konuştu.

Türkiye Elektronik Sanayi Zirvesi’nin açılışında konuşan Özlü, Türkiye’nin bugün elektronik ürünlerin yüzde 84’ünü ithal ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

24 milyarlık cep telefonu

“Aynı şekilde, elektrikli sanayi ürünlerinin yüzde 43’ü ithalat yoluyla karşılanıyor. Elektronik ürünler ithalatında en büyük pay 2017 rakamıyla, 2.8 milyar dolarla cep telefonlarına ait. Türkiye, son 10 yılda ithal ettiği cep telefonlarına yaklaşık 24 milyar dolar ödemiştir. Bu parayla kaç tane havaalanı, kaç tane OSB, kaç tane teknokent inşa edebileceğimizin hesabı ortada. Yine son 10 yılda ithal edilen cep telefonu sayısı, 142 milyon adettir. Bu rakamlar bize şunu söylemektedir; mutlak surette; yüksek teknolojiye sahip, katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve ihraç etmeliyiz.”

Haberin Devamı

Bakan Özlü, Türkiye’nin geleceğinin yüksek teknolojide ve yüksek katma değerde olduğunu kaydederek, “İthal ara malı ürünlerin, ülkemizde üretilmesi konusu; artık milli bir beka konusudur, milli bir hedeftir. Bunu hep birlikte başarmak zorundayız” diye konuştu.

Cari açık biter

Bakan Özlü, bilimde, teknolojide ve sanayide, küresel oyuncu olma hedefini benimsemiş bir ülke olduklarının altını çizerek, bu hedefe ancak üreterek ve ihracatla ulaşabileceklerini vurguladı. “Teknoloji açığımızı kapattığımız gün, dış ticaret açığı diye bir problemimiz kalmayacaktır” diyen Özlü, cari açığı azaltmanın yolunun sanayinin ihtiyaç duyduğu girdilerin yerli üretimle sağlanmasından geçtiğini söyledi. Özlü, cari açığı azaltmak ve küresel bir oyuncu olmak için sanayinin yerli üretim girdilerini artırmaları gerektiğine vurgu yaparak, beyaz eşyanın yanı sıra yerli üretimin en önemli başarısının savunma sanayisinde gerçekleştiğini aktardı.

Haberin Devamı