Gazete Vatan Logo

2 aydan uzun süren saç dökülmesini önemseyin

Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları gibi nedenler saç dökülmesine yol açabilir, burada endiyeşe gerek yok. Ancak 2 ayı geçen saç dökülmesi ciddiye alınmalı, zira önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Saçlı deride ortalama 100 bin adet saç bulunuyor. Erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülebiliyor. Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruziyet, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sağlıklı bir insanda saç dökülmesi 2 aya kadar sürebiliyor ancak Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması durumunda ciddi hastalıklar açısından araştırma gerektiğini söylüyor.

UZUN SÜRELİ HİPOTİROİDİ KALICI KÖK KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi durumunda yaygın saç kaybı görülebildiğini söyleyen Dr. Ulusal, saç dökülmesine neden olan etkenmler hakkında şu bilgileri veriyor: “Tiroid hormonu tedavisi sonrası ortalama 8 haftada saçlar normal haline dönmeye başlar. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişmekte olup tiroid bezinin çok çalışması yani hipertiroidizm ise saç dökülmesi sebebi olabilir.

Doğum sonrası özellikle 1-4. aydan itibaren hormonal değişimlere bağlı olarak saç dökülmesi başlar ve genellikle 6 aydan kısa sürer. Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekir. Kansızlık olmadan sadece demir depolarının azalması bile saç dökülmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

ÇİNKO, B12 VE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olur. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açar. Yüksek ateşli hastalıklar veya geçirilen cerrahi müdahalelerden 2-5 ay sonra saç dökülmesi görülebilir.

Haberin Devamı

STRESİN DERECESİ İLE SAÇ KAYBI DOĞRU ORANTILI

Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroid hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Saç kaybının kendisi de stres düzeyini artırarak kısır döngüye neden olabilir.

Uzun süren saç dökülmesi durumunda altta yatan farklı hastalıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”