Gazete Vatan Logo

2.5 saatte 1024 oda

Beştepe kapılarını basına açtı

2.5 saatte 1024 oda

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın güney ve kuzey idare binaları, basın mensuplarına tanıtıldı. 1150 odadan 1024’ünün bulunduğu binaların tanıtımı yaklaşık 2.5 saat sürdü.

İnşaatın başladığı günden itibaren tartışma konusu olan Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, basın mensuplarına önceki gün kapılarını açtı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın, basın mensuplarına kuzey ve güney idare binaları gezdirmesi 2 saat 30 dakika sürdü. Tura Saray’daki çok sayıda yetkili de eşlik etti.
Aynı anda bin kişi...
Cumhurbaşkanlığı’ndaki odalardan 1024’ü güney ve kuzey ve idari binalarda yer alıyor. Bu binalar, bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşuyor. Güney ve kuzey binalarında başdanışmanlıklar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor. Binaların her birinde bin kişinin çalışabileceği makam, 2’şer ve 4’er kişilik yaklaşık 500 oda var. Her birimin kullanacağı toplantı salonları bulunuyor.
BM standartlarında
Birleşmiş Milletler Binası Ofis Standartlarına uygun biçimde 3.2 ve 6 metre boyutlarında olan ofislerle, genel itibariyle 2 kişilik tasarlanmış. Bu tercihin, oda sayasını artırmakla birlikte, çalışmadaki verimin artmasını da beraberinde getirdiği ve yerleşim planı olarak da birimlerin her birinin bir arada çalışabilmesine de olanak sağladığı belirtildi. Alt zemin katların belirli bölümleri, 500’şer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sara, yine idari ofislere ayrılmış durumda. Bodrum kat, 250 araçlık otopark ve sığı nak olarak kullanılıyor.
750 bin Metrekare
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki arazinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekare. Saray dahilinde makamın bulunduğu ana bina, güney ve kuzey idare binalar, resmi konut yer alıyor.
Medyaya sıkı takip
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda en dikkat çeken bölümlerden biri de 24 saat medyanın takip edildiği birim. Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfüllah Göktaş, Analiz Şube Müdürlüğü’nde daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde kurduğu medya takip sistemini daha da geliştirerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oluşturduklarını söyledi. Göktaş, televizyon, gazete ve internet sitelerindeki sıcak gündem haberlerinin yanı sıra diğer haberlerinde takip edildiğini, internet haberlerindeki izleme oranlarına kadar görebildiklerini anlattı.
24 saat güvenlik
Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Ramazan Bal, Cumhurbaşkanlığı’nın 24 saat kameralarla izlendiğini ve herhangi bir sorun yaşanması halinde kısa sürede en yakın koruma birimine bilgi verilerek gerekli müdahalenin yapıldığını söyledi. Bal gerekli hallerde makam hariç, makam katının da izlendiğini sözlerine ekledi. Gazetecilerin sorularına Bal, kamera ve koruma sayılarını güvenlik nedeni ile açıklamaktan kaçındı.
Atatürk’ün el yazısı onarıldı
Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde bulunan Restorasyon Atölyesi Şefi Zeynep Köprülü de restorasyon işlemlerine Atatürk dönemi belgelerinden başladıklarını anlattı. Yaklaşık 8 bin belgenin bitirildiği bilgisini veren Köprülü, geçtiğimiz günlerde Atatürk’ün el yazısıyla yazılmış 10. Yıl Nutku’nun tamir edildiğine de söyledi.
5 milyon kitap
Beştepe Millet Camii’nin yanında yer alacak ve bu yıl içinde tamamlanması planlanan kongre ve gösteri merkezi, ayrıca 5 milyon kitabı bünyesinde barındıracak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi, sarayın halkın kullanımına açık olan bölümlerini oluşturacak. Proje tamamlandığında halka açık kısımlar da dahil olmak üzere Saray’ın toplam 6 girişi olacak. Kütüphanede hali hazırda 22 bin 188 yayın mevcut. Bunun dışında 352 nadir eser, basma ve yazma eser de var. 5 milyon eser olması planlanan yeni kütüphane için de şimdiden 250 bin kitap satın alınmış.
Halka da açılıyor
Sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler, resmi başvurularının ardından külliyede misafir ediliyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, bireysel anlamda başvuruların da 1-1,5 ay içerisinde almayı planladıklarını, bu başvurular sonrasında da vatandaşları gruplar halinde konuk edeceklerini söyledi.
Sağır oda da var
Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın aydınlatma, otomasyon, ili teknolojileri altyapısının belli merkezlerden korunduğunu ve binaların ’akıllı’ olduğunu söyledi. Teknolojik müdahale olmaması için çalıştıklarını belirten Koç’a, en çok sağır odanın olup olmadığı soruldu. O da sağır odanın dışarıya bilgi sızmasını önlediği yönünde teknik bilgiler verdi.
Koridorlar 185 metre
Cumhurbaşkanlığı Protokol görevlisi Fatih Gürkan, güney ve kuzey binalarda koridorların 185 metre uzunluğunda olduğunu belirtirken, harekete duyarlı aydınlatma sayesinde, aydınlanmanın sadece hareket anında ilgili kısımlarda olmasının sağlandığını söyledi.

Haberin Devamı