Gazete Vatan Logo

2.4 milyarlık rekor Cuma

İndirim ve kampanyaların sunulduğu 24 Kasım’daki Black Friday’de internet üzerinden kartlı ödeme rekoru kırıldı. 2.4 milyar liralık alışverişin yapıldığı Black Friday’de en çok elektronik eşya ve giysi alındı

2.4 milyarlık rekor Cuma

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ‘Black Friday’ olarak bilinen ve indirim ve kampanyaların sunulduğu 24 Kasım’a denk gelen alışveriş festivalinde, internetten kartlı ödeme rekoru kırıldı. İnternetten kartlı ödemeler geçen yılın aynı gününe göre rekor bir artış göstererek 2 katına çıkarken, kartlı ödemeler de yüzde 30 yükseldi.

BKM, 24 Kasım Cuma gününe ilişkin alışveriş verilerini açıkladı. Verilere göre 24 Kasım Cuma günü 2.45 milyar liralık kartlı ödeme gerçekleşti. Geçen yılın aynı gününde 1.88 milyar lira kartlı ödeme yapılmıştı. Bu yılki artış yüzde 30’u buldu.

İnternetten yapılan alışverişler dikkate alındığında 24 Kasım Cuma günü internetten kartlı ödeme tutarı 565 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı günü ile kıyaslandığında bu yıl internetten kartlı ödemeler rekor bir artış göstererek 2 katına çıktı. Kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı yine rekor kırararak yüzde 23 seviyesine ulaştı. Geçen yıl Black Friday’de 264 milyon liralık harcama yapılmıştı.

En çok elektronik

Haberin Devamı

Kartlarla toplam 565 milyon lira tutarında internetten ödeme yapılan 24 Kasım’da ödemelerin 326 milyon lirası (yüzde 58) elektronik eşya, giyim ve hizmet sektörlerinde gerçekleşti. En fazla ödeme yapılan elektronik eşya sektörü internetten toplam kartlı ödemelerin yüzde 42’sini, giyim ve aksesuar yüzde 10’unu, hizmet sektörü yüzde 6’sını oluşturdu. Elektronik eşya sektöründe 238 milyon lira, giyim ve aksesuarda 57 milyon lira ve hizmet sektöründe 31 milyon lira harcama gerçekleşti.

Online alışverişte Kocaeli lider

BKM verilerine göre, 24 Kasım’da internetten alışverişlerin yaklaşık yarısı İstanbul’daki kullanıcılar tarafından yapıldı. Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödemeler baz alındığında Kocaeli yüzde 33 ile en fazla internetten alışverişi tercih eden kent oldu. Kocaeli’ni yüzde 31’le Kırıkkale ve yüzde 30’la Iğdır takip etti. BKM Genel Müdürü Soner Canko, 24 Kasım Cuma günü hem mağazacılık hem de e-ticarette uygulanan alışveriş festivalinin tüketicilere indirimli alışveriş imkanı sunduğunu ve sektöre bir günlüğüne canlılık getirdiğini belirtti.

Haberin Devamı