Gazete Vatan Logo

2. İstanbul Dünya Müzikleri Festivali

Japonya’ya dünyanın dört bir yanında konserler verdi, ünlü müzisyenlerle projeler gerçekleştirdi

“WOMİST - İstanbul Dünya Müzikleri Festivali”nin ikincisi, 8 - 19 Aralık 2011 tarihleri arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Pi Production tarafından gerçekleştiriliyor. WOMİST’2011’e, 8 ülkeden (Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Fransa, Cezayir, Türkiye) sanatçı grupları katılacak.
8 Aralık’ta, Fulya Sanat Merkezi’nde, Arjantinli ve Uruguaylı sanatçıların yer aldığı “Tango Negro Quartet” geleneksel tangoyu modern cazla buluşturan müzikleri ile açılış konserini yapacaklar. Festivalde, Saraybosnalı solist Amira iki konser verecek. Yerel müziklerden evrensele ulaşan tarzıyla, Boşnak gençlerinin en sevdiği sanatçılardan biri olan Amira’nın şarkıları, son yıllarda Bosna-Hersek ve öteki Balkan ülkelerinin sınırlarını aşıp, Avrupa sahnelerine ve festivallerine uzandı. “Amira” adlı son CD’si Avusturya’da yayımlandı. Amira’nın konserleri 9 Aralık’ta Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde ve 10 Aralık’ta Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Dünyaca tanınmış Yunanlı müzisyen Eleftheria Arvanitaki’ nin konseri ise, 13 Aralık Salı günü TİM Show Center’da yer alacak. Kariyerine 80’li yıllarda bir Rembetiko grubunun solisti olarak başlayan sanatçı, geleneksel ve modern Yunan müziğinin özgün bir sentezini sunduğu konserleri ile Amerika’dan Avustralya’ya dünyanın dört bir yanında geniş hayran kitleleri kazandı. Eleftheria Arvanitaki, pek çok Yunan şairi, bestecisi ve söz yazarı için ilham kaynağı oldu; onun için yazılan eserler, Yunanistan’da olduğu kadar Avrupa’da da büyük beğeni topladı. Roma’da Papa’nın huzurunda verdiği konser ve 2004 Atina Olimpiyatları’nın Kapanış Töreninde seslendirdiği Philip Glass bestesi, unutulmaz performansları arasında yer alıyor.

Festival kapsamında 14 Aralık Çarşamba günü Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşacak olan Azeri müziğinin ünlü solisti Sevda (Elekberzade), geleneksel Azeri müziğinin günümüzdeki en usta yorumcularından biri olmasının yanısıra, caz yorumlarıyla da bütün dünyada ilgi görüyor. “Lolo”, “Ala Göz”, “Elveda”, “Men Seni Araram” adlı parçalarıyla Avrupa’da ün kazanan sanatçının “Gül Açıldı” adlı son CD’si Almanya’da yayımlandı. Doğu ve batı müziklerini özgün bir sentezde buluşturan sanatçı Azeri müziğinin

Fulya Sanat Merkezi’nde 15 Aralık günü sahne alacak olan Sofya doğumlu Martin Lubenov, bugün Balkan dünyasının en ünlü akordeon sanatçılarının başında geliyor. Lubenov’un Avusturya’da kurduğu “Jazzta Prasta” Orkestrası, dinleyiciyi coşturan sahne performansları ile tüm dünya müziği festivallerinin vazgeçilmezleri arasında. Çalışmalarını Avrupa’nın farklı kentlerinde sürdüren Lubenov, Balkan geleneklerini, Bulgar, Makedon, Sırp, Yunan, Türk ve Roman folklorunu, Fransız geleneksel dans müziklerini (musette), caz ve tango ritmleri ile buluşturan zengin repertuarı ile ‘Dünya Müziği’nin önde gelen ustaları arasında sayılıyor.

Festivalin 19 Aralık günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek kapanış konserinde ise, Françoise Atlan ve Özlem Taner İstanbullu müzikseverlerle buluşacaklar. Cezayirli bir diplomat baba ile müzisyen bir Fransız anneden doğan ve şimdilerde Fas’da yaşayan şarkıcı Françoise Atlan, ilk albümü “Sefarad Romansları” ile tanındı. Piyano ve müzikoloji dallarındaki konservatuar eğitiminden sonra, Fas’dan Amerika’ya, İspanya’dan Japonya’ya dünyanın dört bir yanında konserler verdi; ünlü müzisyenlerle projeler gerçekleştirdi. Arap - Endülüs ve Sefarad şarkılarının yanısıra, Akdeniz’in tüm dillerinde şarkılar söyleyen Atlan, “dünya müziği”nin tanınmış isimleri arasında yer alıyor. Sanatçı, İstanbul’da ünlü Cezayirli müzisyen Fouad Didi eşliğinde, “Granada’nın Ruhu” başlıklı bir program sunacak. Kapanış gecesinin diğer yıldızı Özlem Taner, geçen ay Kopenhag’da düzenlenen WOMEX 2011 Dünya Müzikleri Fuarı’nda ülkemizi temsil etti. Gaziantep’te doğan sanatçının Kalan Müzik'ten çıkan "Türkmen Kızı" isimli albümü İngiltere'de en çok dinlenen albümler arasına (top10 listesine) girdi. Ünlü world müzik dergisi FolkRoots'un övgüyle söz ettiği sanatçının albümü BBC’de en çok dinlenen 5 albümden biri oldu.

Haberin Devamı