Gazete Vatan Logo

19 yıl geçti, cinayetleri hatırlamıyorum!

Firari susurluk zanlısı özel harekatçı yakalandı

90’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler ve Susurluk soruşturmasından aranan eski Özel Harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu, önceki gün Bilecik’te yakalanarak cezaevine kondu. Bandırmalıoğlu’nun savcıya verdiği iki saatlik ifadede cinayetlerle ilgili soruya ‘Hatırlamıyorum’ cevabını verdiği öğrenildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler ve Susurluk soruşturması kapsamında aranan eski Özel Harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu önceki gün memleketi Bilecik’te yakalandı.Cep telefonunun kısa bir süre sinyal vermesi üzerine operasyon düzenlenen Bandırmalıoğlu, Ankara Terörle Mücadele şubesine götürülerek sorgulandı. Eski özel harekatçı, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye iki saat ifade verdi.

Bandırmalıoğlu’na savcılık sorgusunda eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın ve MİT Kontraterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür’ün beyanları soruldu. Savcı ayrca 1996 yılında kaçırılan MİT muhbiri Tarık Ümit’in cesedinin yerini bilip bilmediğini sordu. Bandırmalıoğlu ise kaçırıldığı gün Tarık Ümit ile görüştüğünü doğruladı. Ümit ile tesadüfen karşılaştıklarını öne süren Bandırmalıoğlu “Bunu o dönemde hem komisyona hem mahkemeye anlattım. Hal hatır sorduktan sonra vedalaştık. Sonrasında yaşananlarla ilgili bilgi sahibi değilim” dedi.

‘Çarkın kokainman’

Bandırmalıoğlu’na 1994 yılında Ankara’da gözaltına alınan dört üniversite öğrencisinin akıbeti, Ankara’da 1994’te öldürülen Avukat Yusuf Ekinci, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Avukat Faik Candan, işadamları Savaş Buldan ve Behçet Cantürk cinayetleri de soruldu. Bandırmalıoğlu, tüm bu iddialarla ilgili olarak Susurluk davasında yargılandığını hatırlattı ve üç sayfalık ifadesinde DHKP-C, Hizbullah ve PKK’ya yönelik operasyon yaptıklarını anlattı. Bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili İstanbul’da yer göstermelerde de bulunan Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin dikkate alınmamasını istedi. Çarkın’ı kokain kullanmakla suçlayan Bandırmalıoğlu “Zaten psikolojik sorunları da var. Olayların üzerinden 19 yıl geçti. Dolayısıyla hiçbir şey hatırlamıyorum” dedi.

‘Dijital materyaller’

Suç örgütü üyesi olmak ve tasarlayarak adam öldürmek suçlamasıyla mahkemeye sevk edilen Bandırmalıoğlu, Özgürlük Hakimliği tarafından tutuklandı ve Sincan Cezaevi’ne kondu. Tutuklama gerekçelerinde “Elde bulunan dijital materyaller ve CD”ler ifadesi dikkat çekti. Bandırmalıoğlu, Kumarhaneler Kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesinin ardından aralarında Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Yusuf Yüksel, Seyfettin Lap ve Enver Ulu ile birlikte sorgulanmış, ifadeleri kayıt altına alınmıştı. Dosyadaki CD’lerin, dönemin Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu tarafından Süleyman Demirel’e de gösterildiği öne sürülen ses kayıtları olduğu sanılıyor.

‘Miroğlu’ hala firarda

Ankara’daki soruşturmada, Ayhan Çarkın’ın ifadelerinde adı geçen ‘Miroğlu’ lakaplı Sultangazi eski Emniyet Müdürü Yusuf Yüksel halen firarda. Yüksel’in Makedonya’ya kaçtığı öne sürülüyor. Çarkın, Emniyet’te Yusuf Yüksel’i, 1994’te Ankara Gölbaşı’nda ölü olarak bulunan Avukat Yusuf Ekici’yi bürosunun önünden kaçırmakla suçlamıştı.

Ayhan Çarkın onu işaret etmişti

Ayhan Çarkın’ın ifadeleri doğrultusunda, Ayhan Akça, Ercan Ersoy ile Enver Ulu, emekli başkomiser Seyfettin Lap, emekli emniyet müdürü Ahmet Demirel, eski polis memuru Ayhan Özkan ve eski polis memuru Uğur Yılmaz Ağustos 2011’de tutuklanmış, 6 ay sonra ise serbest bırakılmışlardı. Ziya Bandırmalıoğlu ise ifadeden sonra kayıplara karışmıştı.

Haberin Devamı