Gazete Vatan Logo

19’uncu yıldönümünde 15 bin kişi yürüdü!

Sivas’ta ve yurdun dört bir yanında 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33’ü aydın olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 19’uncu yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı. Alevi Dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinden 15 bin kişi Madımak Oteli’ne yürüdü.

Madımak Katliamı kurbanları için ilk olarak Valilik, Belediye ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan grup Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı. Eski Madımak Oteli binasındaki ilk anma programı kent protokolü tarafından gerçekleştirildi. Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve kurum müdürleri valilik binasından yürüyerek “Bilim ve Kültür Merkezi” olarak düzenlenen eski Madımak Oteli binasına geldi. Vali Kolat, “Bu acılar bizim için ibret olacaktır” dedi. Vali ve protokol üyelerinden sonra Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kentteki 70 sivil toplum örgütü temsilcisi, eski otel binası önüne karanfiller bıraktı. Protokol üyelerinin bu anmasının ardından, daha geniş kapsamlı anma, çeşitli Alevi Dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin desteği ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illeri ve yurt dışından gelenlerin oluşturduğu yaklaşık 15 bin kişi, saat 11.00’de Seyrantepe Mahallesi üzerinde toplandıktan sonra yürüyüşe geçti.


Mevlana’da polis engeli
Yürüyüş çerçevesinde grubun en ön sırasında olayda yaşamını yitirenlerin aileleri yer aldı. Ethembey parkı güzergahını kullanan grup daha sonra sloganlar, döviz ve pankartlar eşliğinde Mevlana Caddesi üzerinden kent meydanı ve eski Madımak Oteli binası önüne doğru yürüyüşe geçti. Grubun yürüyüşü sırasında çevik kuvvet polis ekipleri Valiliğin talimatı doğrultusunda caddenin çıkışını kapattı. Grubun yürüyüşüne ve otel binası önüne kadar gitmesine izin verilmeyeceği belirtildi. Yürüyüşe katılanlar bir süre oturma eylemi yaparak, ıslık ve alkışlar ile kararı protesto etti. Etkinlik için kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Tunceli Milletvekili Kamer genç ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, valilik binasına giderek izin konusunda Vali Ali Kolat ile görüşme yaptı. Görüşmenin ardından polis kordonu açılarak, grubun eski otel binası önüne kadar gitmesine müsaade edildi.

Binaya kimse alınmadı

Kent meydanını takip eden grup, Atatürk Caddesi üzerinden eski Madımak Oteli’nin bulunduğu eski Belediye Sokak önüne kadar geldi. Burada sokak girişine barikat kuran polis ekipleri, binanın önüne sadece bazı milletvekilleri ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının geçmesine izin verdi. Ancak bina içerisine girmek isteyenlere ise izin verilmedi. Ölenlerin yakınları uzun süre anma programı bitene kader otel binası önünde oturarak bekledi.

‘Türkiye bu katliamla yüzleşecek’

Etkinliğe CHP adına 20 milletvekili katıldı. Parti binasında bir araya gelen milletvekilleri, ilk olarak kent meydanında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Burada açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Aradan tam 19 yıl geçti. ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganlarına hiçbirimiz unutmadık. Cumhuriyet karşı açıkça başkaldırı olan bu eylemin hangi zihniyetle hazırlandığı ve uygulandığı daha sonra nasıl korunduğu apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşları bu katliamı unutmayacak ve sonunda bu katliamla yüzleşecektir” dedi.

Hurşit Güneş’e biber gazı!

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde dün akşam düzenlenen Sivas katliamında hayatını kaybedenleri anma etkinliğinde bir grup gencin bozkurt işareti yapmasıyla başlayan gerginlik, polisin müdahalesiyle son buldu. Polisin sıktığı biber gazından, aralarında CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş’in de bulunduğu bir grup partili etkilendi. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, CHP’nin Kocaeli İl Başkanı Yalçın Kuşkan, Çayırova İlçe Başkanı Rasim Meriç ve Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Kıymet Ayan biber gazından en çok etkilenenler arasında yer aldı. Hurşit Güneş uzun süre şokun etkisinden kurtulamadı. Gazdan etkilenenlere limon tedavisi yapılırken, hastaneye kaldırılan iki genç de tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Haberin Devamı