Gazete Vatan Logo

19 Mayıs tatil mi? (2017 yılı 19 Mayıs tatili ne zaman)

2017 resmi tatilleri içerisinde 19 Mayıs da yer alıyor. Her yıl kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın 2017 yılında hangi güne denk geldiği merak ediliyor. 19 Mayıs'a sayılı günler kala iş ve okulların resmi tatil sayılıp sayılmayacağı merak konusu... İşte konuyla ilgili tüm ayrıntılar..

19 Mayıs tatil mi? (2017 yılı 19 Mayıs tatili ne zaman)

Türk milleti için oldukça önemli olan 19 Mayıs bağımsızlığın ilk adımı ve Atatürk'ün Samsun'a çıkışıdır. Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs 2017 yılında Cuma gününe denk geliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 19 Mayıs resmi tatil olacak, böylece hafta sonu ile birleştirildiğinde 3 gün tatil yapılmış olacak.

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI TARİHÇESİ

19 Mayıs 1919 günü, Türk Milleti için önemli günleriden biridir. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmıştır. Kurtuluş Savaşı, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır.

Ülkesini içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkarmak isteyen, “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığının kurtaracağına” inanan Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkışı ile bütün ülkeyi aydınlatacak bir hareketi başlatmıştır. Yani Mustafa Kemal kurtuluş meşalesini Samsun’da 19 Mayıs 1919′da yakmıştır.

Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk, küllenen umutları canlandırmış, Anadolu insanın tek yumruk olmasını sağlamıştır. Atatürk Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşaması için giriştiği bu savaşta, tüm gücünü, millete olan inancından ve güveninden almıştır.

Haberin Devamı

Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiştir. Ulu önder Atatürk’ün bağımsızlık ışığını yaktığı 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde yansıtmaktadır. Çünkü 19 Mayıs ülkenin mutlu geleceği için atılan ilk adımdır.

Kurtuluş savaşı, hazırlık çalışmalarından Büyük Zafer’e kadar her yönü ile çok iyi tasarlanmış, umutların ve özlemlerin çığ gibi büyüyerek coşkuya ve zafere dönüştüğü kahramanlık destanımızdır.

Kurtuluş Savaşı başarıyla sonuçlandıktan sonra 29 Ekim 1923′te Cumhuriyet ilan edildi. Atatürk Cumhuriyeti Türk gençliğine armağan etti. Bizler de Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olan 19 Mayıs günü tarihini “ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇliK VE SPOR BAYRAMı” olarak kutluyor, bu kahramanlık destanını, o yollarda yaşanan büyük sıkıntıları ve çekilen çileleri unutmamaya, yeni nesillere de unutturmamaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Bu önemli günün ortaya çıkmasında bugün 3 büyükler olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın rolü vardır. Aslında kutlamalar ilk defa 24 Mayıs 1935 tarihinde Atatürk Günü adı altında yapıldı.Beşiktaş'ın bulunduğu girişimler sonucunda Fenerbahçe Stadı'nda gerçekleştirilen bu kutlamada Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan yüzlerce sporcu katıldı ve bugün bir spor günü haline geldi. İlk organizasyonun üzerinden geçen kısa sürenin ardından gerçekleştirilen Spor Kongresi'nde konuşan Beşiktaş JK Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, Atatürk Günü kutlamalarının tüm gençliğe mal edilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında her yıl yapılmasını teklif etti. Spor Kongresi'nde bu öneri kabul edilirken, Atatürk'ün onayıyla yasalaştı. 12 Eylül 1980 Darbesine kadar bu isimle kutlanan 19 Mayıs, darbeden sonra adı değiştirilerek Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı adını aldı.