Gazete Vatan Logo

1869'daki olgunluk sınavı geri geliyor!

YGS olmadı, sınavda Sultan Reşat dönemine dönüş...

YÖK Başkanı Prof. Özcan YGS’nin kalkacağını duyurdu. Özcan, bu sınavın yerine 1869’da Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi) uygulanmaya başlanan ve 1974 yılında biten ‘Olgunluk Sınavı’nın getirileceğini bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) kaldırılıp yerine olgunluk sınavı’nın getirileceğini açıkladı. Özcan, ortaöğretim başarı puanının da bu sınavın sonucuna göre alınacağını kaydederek, sınavın MEB tarafından yapılacağını söyledi.

LYS bu sınavdan sonra

Olgunluk sınavından sonra Lisans Yerleştirme Sınavı’nın da (LYS) yapılacağını ifade eden Özcan şunları söyledi, ”Öğrenciler lise son sınıfta ‘lise bitirme sınavı’na girecekler bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Eğer hazırlıklarımızı yapabilirsek bu sınavda açık uçlu soru da sorabiliriz. İşte o zaman öğrencinin lise eğitimini desteklemiş oluruz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS’ye katılıp tercih yapabilecekler. Sınavın bize bir faydası da öğrencinin hangi dersten başarılı olduğunu göreceğiz. O zaman belki LYS’de de öğrenciyi buna göre yönlendireceğiz. Ama tekrar söyleyeyim bundan sonra top MEB’dedir.”

‘Okulun önemi artacak’

- Prof. Dr. Enver Yücel - Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı: “Geçmişte de denenmiş ve 1974’te kaldırılan olgunluk sınavı dünyanın bir çok ülkesinde bitirme sınavı olarak uygulanmaktadır. Bu sınavlar öğrencilerin bir üst okula geçmeden önce aldıkları eğitimi sorgulayan ve varsa eksiklerini ortaya çıkaran bir uygulamadır. Olgunluk sınavı uyguluyor olsaydık bu yıl YGS’ de 140 puanı geçemeyen 38 bin öğrenci lise mezunu olamayacaktı. Belki de 180 barajını geçemeyen 320 bin öğrencinin de önemli bir kısmı lise mezuniyetini alamayacaktı. YGS geçerliliğini yitirdi. Olgunluk sınavıyla öğrencilerin okula yönelimi artacak ve öğrenciler okul derslerine daha fazla yönelecek. “

‘Zaten her öğrenci geçiyor’

- Prof. Dr. Ali Baykal - Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı: “Öğrenciler derslerden borçlu geçiyor. Ama asıl yapılması gereken şey ders geçme sisteminin getirilmesi. Aslında Olgunluk Sınavı liseyi hakederek bitirme anlamına geliyor. Ayrıca bu sınavı uygulayabilmek çok önemli. Siyasi irade şart. Çok büyük bir ciddiyet gerektiriyor. Hakedenin geçeceği, haketmeyenin başarılı olamayacağı bir sınavdır bu. Milli Eğitim’in şöyle bir handikapı var. Herkesi geçirmeyi istiyor. Ama bu durumda değişecek. Liseyi bitiremeyen öğrencilerin sayısı artacak. Bu nedenle MEB’in çok ciddi ve sıkı bir şekilde bu yöntemi uygulaması gerekir. Ders geçme sistemi de olmalı.”

‘Bölgeler arası fark büyük’

- İsmail Koncuk - Türk Eğitim Sen Genel Başkanı: “Türkiye’de liselerde bölgeler arası kalite farklılıkları var. Bugün Hakkari’deki bir lise ile Ankara’daki bir lise, eğitim kalitesi yönünden çok farklı. Dolayısıyla Olgunluk Sınavı’nın üniversiteye girişte nasıl yansıyacağını çok iyi düşünmek gerek. Ayrıca öğrencilerin bir kısmı Olgunluk Sınavı’nda başarılı olamasa da, üniversiteye giriş sınavında başarılı olabilir. Bunlar farklı farklı sınavlardır. Bu nedenle çok iyi değerlendirilmeli. Olgunluk Sınavı liseyi bitirmeyi etkileyecek mi bu da belirlenmeli. Daha önce liselerimizde böyle bir sınav vardı. Bu sınavın sonucuna göre diplomalar verilirdi. Şimdi yeniden bu sınavı getirmeden eğitim uzmanlarının çok iyi tartışması gerekecek.”

‘Matematik çözemiyorlar’

- Prof.Dr.İsa Eşme- YÖK Eski Başkan Vekili: “YÖK’ün önerdiği aslında lise bitirme sınavı. Biz kendi dönemimizde bu sınavı önermiştik. Çünkü üniversite sınavına giren öğrencilerin çok önemli bir kısmının matematik ve fen sorusu çözememesi, sınava giren öğrencilerin her ne kadar lise diploması alsalar da lise bilgileri ile donatılmadıklarını gösteriyordu. Bu bakımdan ciddi bir lise bitirme sınavı sonrası üniversiteye giriş sınavını önermiştik. Ancak bu sınavın da iyi tasarlanması gerekiyor. “

Eğitimciler ne düşünüyor?

Özcan’ın açıkladığı bu sınav, Türkiye’ye yabancı bir sınav değil. İlk kez 1869’da, Osmanlı döneminde Mektebi Sultani’de (Galatasaray Lisesi) uygulanmaya başlandı.

1955’TE yerine lise bitirme sınavları getirildi. 1974’te kurulan ÖSYM ile de kaldırıldı. Peki olgunluk sınavı hakkında eğitimciler ne düşünüyor? İşte yanıtları..



İŞTE İLK UYGULAYAN OKUL, ÖĞRENCİLERİ VE PADİŞAH REŞAT

1 Eylül 1868’de eğitime başlayan Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerine Sultan Reşat tarafından Kağıthane’de verilen ziyafetin yemek duası bölümü. (Bez pankartta “Padişahım çok yaşa” yazıyor.)

Haberin Devamı