Gazete Vatan Logo

18 yıl hapisle yargılanabilir

Bildiri yayınlayan akademisyenler için “Kanlarınızla duş alacağız” diyen Sedat Peker’e soruşturma açıldı.

18 yıl hapisle yargılanabilir

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, akademisyenleri, “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve kanlarınızla duş alacağız” diyerek tehdit ettiği iddia edilen organize suç örgütü lideri olduğu öne sürülen Sedat Peker hakkında şikayet üzerine soruşturma başlattı.

‘Şiddete çağrı yaptı’

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Döndü Ceren Şimşek, Yunus Yüce ve Halil İbrahim Vargün, dün, Peker hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, Peker’in, kendisine ait internet sitesinde, “Sözde Aydınlar Çanlar İlk Önce Sizin İçin Çalacak” başlıklı bir yazı yazarak, “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve kanlarınızla duş alacağız” dediği belirtildi. Dilekçede, “Şüphelinin kendi internet sayfasında, kendi imzasıyla paylaşmış olduğu yazı ile imzacı akademisyenleri tehdit ettiği, şiddet kullanma olasılığı yaratacak biçimde toplumsal barışın (kamu düzeni) bozulması tehlikesini doğurduğu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ölçütlerine göre de şiddete çağrı niteliğinde ve bu unsurlarla birlikte kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde, halkı birbirine karşı düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eder biçimde olduğu aşikardır” denildi.

Haberin Devamı

Peker’in açıklamaları nedeniyle hakkında, “tehdit, hakaret, iftira, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçlarından soruşturma yürütülerek dava açılması istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, avukatlar tarafından verilen dilekçeyi kabul ederek, soruşturma numarası verdi. Peker hakkında, isnat edilen suçlamalar uyarınca 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabileceği gibi takipsizlik kararı da verilebilecek.

HDP’li Beştaş: Tutuklanmalı

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi tarafından yayınlanan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri, Meclis’te tartışma yarattı. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Akademisyenler devleti katliamla suçluyorlar, zikredilen akademisyenler. Buna karşı yeni bir hukuk ihdas ederek değil, meşru zeminlerde soruşturma açılması son derece olağandır” dedi. HDP’li Meral Danış Beştaş ise, “Türkiye’yi yurt dışında on yıllarca temsil eden insanlar var içinde, Akil İnsanlar Heyeti içinde olanlar var” dedi. Beştaş, Sedat Peker’in tutuklanması gerektiğini de söyledi.

Haberin Devamı