Gazete Vatan Logo

18 yaş altına da BES

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Şimşek, otomatik BES’te iki husus üzerinde çalıştıklarını belirtti. Şimşek, bunlardan birinin 18 yaş altının katılımı diğerinin ise cayma hakkının 2 aya çıkarılması olduğunu ifade etti

18 yaş altına da BES

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılımla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Otomatik katılım konusunda atılacak yeni adımların neler olacağı sorusunu Şimşek, “Bir iki hususta çalışıyoruz. Bunlar net değil ham çalışmalar. BES’e katılım yaşı şu anda 18 ve üstü, acaba bunun altına da bu imkanı sağlarsak uzun vadeli tasarrufları daha da arttırır mıyız, birinci husus o. İkinci husus, açık söyleyeyim bu bir eleştiri değil, bu kadar cömert bir Bireysel Emeklilik Sistemi’miz var, emeklilik şirketlerimizin yeterince çaba göstermediğini söylesem herhalde makul olur” şeklinde yanıtladı.

Şu anda gönüllü BES’te 6.8 milyon katılımcı, 70 milyar liralık birikim bulunduğunu bildiren Şimşek, sistemin başarılı olduğunu vurguladı. Otomatik katılımda ise 2.6 milyon katılımcının, 775 milyon lira birikimin olduğunu kaydeden Şimşek, “Firmalardan bir miktar daha çaba istiyoruz. Çabadan kastım biraz reklam yapsınlar, bu sistemi anlatsınlar. Cayma süresi üzerinde çalışıyoruz, orada farklı bir formülasyona girersek, 2 aylık cayma süresini biraz esnetirsek, belki o zaman öyle bir baskı oluşmaz, vatandaş getiriyi, birikimini görür, sistemde kalır” dedi.

Haberin Devamı

Sistemden çıkanların oranın yüzde 38 olduğuna işaret eden Şimşek, bunların neredeyse yarısının gönüllü BES hesabı bulunduğunu söyledi.

Zorunlu trafikte vergi yükü yüksek, Maliye ile konuşacağız

MEHMET Şimşek, zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına yönelik bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben rekabet ve piyasa mekanizmasıyla sistemin çalışmasını tercih ederim. Bu tavan fiyat uygulamalarını doğru bulmuyorum, mecbur bıraktılar bizi. Ben isterim ki olaya üç boyutlu bakalım. Bir, bizim yaptığımız düzenleme dikkate alınsın. İki, sistem normal işlesin. Şirketlerin sürdürülebilirliğini, mali yapılarını biz önemsiyoruz, bu patikada bir fiyatlama olsun. Yükleri ağır, ödenen her 100 liralık primin neredeyse 30-31 lirası vergiye, SGK kesintilerine gidiyor. Ben de ona çalışıyorum şu anda. Maliye Bakanımızla konuşacağız, orada makul düzeye çekebileceğimiz bir unsur varsa ona da çalışıyoruz.”

Haberin Devamı