Gazete Vatan Logo

18 saat sonra karadan girdik

Terör örgütü PKK/PYD’yi temizlemek için önceki gün 17.00’de 72 uçakla vurulan Afrin’de dün 11.05’de bu kez tanklar girdi. Özel birlikler ve muhalifler sınır köylerini aldı, 5 km içeride konuşlandı

18 saat sonra karadan girdik

Afrin’e yönelik Zeytin Dalı harekatı gece boyunca devam etti. Hava saldırısına eş zamanlı olarak Kilis ve Hatay sınırlarından top atışlarıyla destek sağlandı. Gece boyunca Türkiye’den Suriye’ye ÖSO birlikleri ve TSK’nın askeri sevkiyatı sürdü. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye’nin Azez ilçesine geçti. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zırhlı araçlar da Suriye’ye geçti. Hassa’da sokağa dökülen vatandaşlar da ellerinde Türk bayraklarıyla askerlere sevgi gösterisinde bulundu, marşlar söyledi.

Hatay İskenderun’deki 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay da yığınak yapılan Hassa ilçesine geçti. Operasyonu tank ve top atışlarıyla destekleyen sınır birliklerini ziyaret etti, gelişmeler hakkında yerinde bilgi aldı. Sugediğ’nde yaklaşık 1 saat kalan komutan, buradan ayrılıp başka bölgeye geçti.

‘5 kilometre ilerledik’

Kilis’e PYD/YPG mevzilerinden roket atılması üzerine Kilis Valiliği sınırdaki bazı bölgeleri, 15 gün ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etti. Açıklamada şöyle denildi: Kilis’in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve terörist faaliyetlere karşı önleme harekatlarının selameti bakımından 3 Şubat’a kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir.

Haberin Devamı

TSK da harekatın ikinci gününde 3. kez açıklama yaptı. TSK’ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçleri gibi unsurların Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 kilometre kat ettiği ve ilerleme sırasında ciddi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi. TSK’dan yapılan açıklamada şöyle dendi: Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGKnin terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup kara harekâtı başlamıştır. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Haberin Devamı

TSK harekatta dün itibariyle teröristlerin kullandığı sığınak, barınak, mühimmat deposu ve benzeri 153 hedefin ateş altına alınarak vurulduğunu belirtti.

5 filo birden

Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ harekatı kapsamındaki hava taarruzuna Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki farklı üslerden 72 uçak katıldı. VATAN’ın edindiği bilgiye göre Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu olan 132’nci Hançer Filo’ya ait 12 adet F-16 savaş uçağıyla birlikte Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 181’inci Pars ve 182’nci Atmaca filoya ait uçaklar Afrin’e bomba yağdırdı. Bombardımana Malatya 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 171’inci Korsan Filo’ya bağlı F-4E 2020 Fantom savaş uçaklarının da katıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Siviller asla hedef olmayacak

TSK’nın harekatına destek veren Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrinli komutanlarından Ebu Meryem, Afrin halkına sakin olma çağrısı yaparak sivillerin hedef alınmayacağını yineledi, tek düşmanlarının terör örgütü PYD/PKK olduğunu vurguladı. Afrinli Komutan Ebu Meryem ‘İnşallah Afrin’e (merkezine) gireceğiz. Halkımız sakin olsun. Kimseyi öldürmeye kalkışmasın. Sivil insanlar vatandaşlarımızdır, insanlarımızdır’ diye konuştu.

SAAT SAAT 2’NCİ GÜN...

01.00: Gece geç saatlere kadar süren askeri sevkiyat kapsamında bazı tank ve zırhlı araçlar Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek Suriye’ye girdi.

01.55: Kilis’te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi.

08.30: Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), örgüte yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Haberin Devamı

09.30: Türk Silahlı Kuvvetleri, kara harekatını başlattı. Özel kuvvetler ve komandoların 2 noktadan sınırı geçtiği belirtildi.

11.05: Özel kuvvetler ve komandolar, Suriye’de 3.5 kilometre ilerledi, mayın tuzaklı bölgeler temizlendi.

11.55: Başbakan Yıldırım, saat 11:05’te Gülbaba mevkiinden Afrin’e kara harekatının başladığını açıkladı. Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı’nın çok seri şekilde 4 safhada yapılacağını, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını ve Afrin’de yerleşik tüm terör örgütlerinin temizleneceğini açıkladı.

13.30: AA’nın aktardığına göre, TSK’ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçleri gibi unsurlar, Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 kilometre ilerledi. İlerleme sırasında çatışma olmadı.

15.45: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla Hatay’da Zeytin Dalı Harekatı’na katılan birliklerde denetleme ve incelemelerde bulunuyor.

16.40: TSK’dan Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin yaptığı 3. açıklamada, 32 uçakla 45 hedefin vurulduğunu bildirdi.

18.05: TSK destekli ÖSO, 8 kilometrelik bir alanı ve dört köyü kontrol altına aldı.

18.45: Reyhanlı’ya bir roket daha düştü. Hatay Valisi, “4’ü ağır 37 yaralımız var” dedi.

19.17: TSK, terör örgütünün silah ve mühimmatlarının tutulduğu bir deponun vurulmasına ilişkin görüntüleri yayınladı. Görüntülerde ilk patlamadan sonra peş peşe yeni patlamaların yaşandığı görülüyor.

19.30: Askeri kaynaklar, PYD/YPG’li teröristlerinden alınan köy sayısının saat 19.30 itibariyle 9’a çıktığını açıkladı.

20.00: Afrin’den teröristlerce atılan 4 roket Kilis’te 4 eve isabet etti, 7kişi yaralandı. Ev ve işyerlerinin camları kırıldı. Bazı araçlar hasar gördü.