Gazete Vatan Logo

17 yıllık acı

İlk kez bir bakan Sivas anmasına katıldı

Sivas’ta 1993’te katledilen 37 kişi ilk kez bir bakanın katılımıyla anıldı. Katliamın yaşandığı Madımak Otel kamulaştırıldığı için bu isimle son kez anmaya mekan oldu.

SİVAS’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılmasıyla 37 kişinin öldüğü olayların 17’nci yıldönümünde bir ilk gerçekleşti. Daha önceki programlarda hiçbir devlet yetkilisi hazır bulunmazken, bu yıl ilk kez Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Vali Ali Kolat otel önünde anma programı düzenledi. Bakan Çelik, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp ve aralarında Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ali Rıza Kaçan’ın da bulunduğu kenttekti çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte yürüyerek Madımak Oteli’nin önüne geldi. Otel önünde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve otelin önüne karanfiller bırakıldı. Bakan Çelik burada yaptığı konuşmada “Madımak’ın acısı tüm Türkiye’nin acısıdır. Bu olayın tarafı olmaz” dedi. Daha sonra Ethem Bey Parkı önünde toplanan sivil toplum örgütü ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri, kortej halinde yürüyerek sloganlarla olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne geldi.

Anma köşesi olacak

24 Şubat’ta Devlet Bakanı Faruk Çelik’in kentteki sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşme sonrası kamulaştırılması kararlaştırılan Madımak Oteli, bu isimle son kez anma etkinliklerine mekan oldu. Kamulaştırma süreci devam eden otelin istimlak bedeli için sahipleri ile anlaşma sağlanamamıştı. Otel sahiplerinin 16.5 milyon lira isteğine karşılık 4.5 milyon lira teklif edilmişti. Uzlaşma sağlanmaması nedeni ile açılan dava Sivas 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 12 Ekim 2010 tarihinde karara bağlanacak. Bu tarihten itibaren otel resmen kamulaştırılmış olacak. Kamulaştırma işlemi ile birlikte otelin tabelası kaldırılacak. Kentteki sivil toplum örgütlerinin büyük bir bölümünün talebi doğrultusunda otel kütüphaneye dönüştürülecek ve olaylarda yaşamını yitirenler için giriş katında özel bir anma köşesi oluşturulacak.

Haberin Devamı