Gazete Vatan Logo

17 yıl sonra Türkiye'de can aldı!

İstanbul Bağcılar'da Tahsin Kayıtmaz tetanostan hayatını kaybetti

17 yıl sonra Türkiye'de can aldı!

İstanbul Bağcılar'da iki yıl önce tetanostan ölen Tahsin Kayıtmaz'ın (43) ailesi, ceza davasının ardından yeni bir hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor. Evli ve iki çocuk sahibi Kayıtmaz, inşaat işçisiydi. İki yıl önce Taksim'deki bir otelin restorasyonunda çalışırken kaza geçirdi. Bir süre sonra da tetanos nedeniyle öldü.

İnşaatta gerekli olan iş güvenliği önlemini almayan proje müdürü Gökhan A. hakkında, "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle ceza davası açıldı. Davanın sonuçlanmasını bekleyen eşi Sevgi Kayıtmaz, işyeri kadar eşinin kontrol edildiği iki hastaneyi de suçlu görüyor.

'HER TARAFTA İHMAL'

Eşinin yanlış tedavi sonucu tetanostan öldüğünü iddia eden Kayıtmaz, "Doktorların söylediğine göre 17 yıl sonra Türkiye'de ilk defa biri tetanostan öldü. Eşimin ölümünde her tarafta ihmal var. İki çocuğumla neler yaşadığımızı Allah biliyor" diyor. Kayıtmaz ceza davası sonuçlandıktan sonra maddi manevi tazminat davası açmayı düşünüyor.

TETENOS HASTALIĞI HAKKINDA

Haberin Devamı

Tetanos ya da kazıklı humma, gram-pozitif, anaerobik bir basil olan Clostridium tetani bakterisinden ileri gelen ve çizgili kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşen toksik ve ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır.

Bakteri, toprakta spor şeklinde bulunur. Ne zaman ki anaerob bir yara içine girebilirse germinasyon oluşturur. Basilin klasik görünümü davul tokmağını andıran basil şeklindedir. Terminal sporu, basile tipik " davul tokmağı" görünümü verir. Toprakta yaşayan Clostridium tetani sporları, derideki bir yara, çizik vb (portantre) aracılığıyla organizmaya girmesinden kaynaklanan hastalıkta, giriş noktasında üreyen basilin çıkardığı toksinlerin organizmanın her yanına dağılması sonucunda 2-12 gün süren kuluçka döneminin ardından, önce çene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları (çene kilitlenmesi) bütün vücuda yayılır. Tedavi edilmezse çok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer ve ölümle sonuçlanır.

Clostridial etkenler oluşturdukları hastalık tablosuna göre üçe ayrılır; Enterotoksik Histotoksik Nörotoksik'tirler. Tetanos nörotoksik tipte bir infeksiyondur.

Belirtilere yönelik (semptomatik) tedavi Yeniden canlandırma ortamında, kasılmaları ve nöbetleri önlemek için yüksek dozda uyuşturucu verilmesine, hastanın tedavi komasına sokulup solunumunun yeniden canladırılmasına dayanır.

TEMEL TEDAVİSİ

Haberin Devamı

Koruyucu önlemler alınması, yani kısa süre içinde insan kökenli tetanos anti serumu verilmesidir; bebeklik döneminde ya da 15 yaşlarında da uzun süreli koruyucu önlem olarak da, tetanos aşısı yapılmalıdır.

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Paslı yüzeylere temas etmeme.

Yaraların antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi.

Kapalı ortam oluşturabilecek yaraların hidrojen peroksit (Oksijenli su) ile dezenfeksiyonu.

Tetanos aşısı olmak.

SABAH