Gazete Vatan Logo

17 yaşında şeker komasından öldü

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, evde fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede şeker komasına girdiği belirlenen Dilara Kilcioğlu (17), hayatını kaybetti.

17 yaşında şeker komasından öldü

Eğerci köyünde yaşayan lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu, gece fenalaşınca ailesi tarafından Devrek Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Şeker hastalığı nedeniyle tedavi gören ve şeker komasına girdiği belirlenen Kilcioğlu, ambulansla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne sevk edildi. Kilcioğlu, burada doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.

Nedenleri neler?

Şeker koması şekerin düşüklüğü ya da yüksekliği ile meydana çıkan bir şuur kaybıdır. Şeker komasına sebep olan insülin kullanımına dikkat edilmemesi faktörü çok önemlidir. Başka neden ise hastanın geçirdiği enfeksiyonlar, bu enfeksiyonlar nedeni ile hastanın insüline olan ihtiyacı artacaktır ve buna göre hastanın şekerine dikkat edilmesi gerekir. Bu durumda şeker yüksekliği koması gelişebilir. Eğer hasta insülin kullanımına dikkat etmez ise şeker düşüklüğü koması gelişebilir. Ayrıca hastanın geçirdiği ishal, bademcik iltihabı, akciğer enfeksiyonu, ayak parmağındaki bir apse, grip gibi hastalıklar da şeker komasını meydana getirebilir. Bu nedenle şeker hastalarının grip, zatürre ve gereken diğer koruyucu aşılarının yapılması ve herhangi bir enfeksiyon problemi olduğunda geç kalınmadan tedavisinin yapılması çok büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Belirtileri neler?

Şeker yükselmesi belirtileri çok fazla susama, kalp çarpıntısı, karın ağrıları, çok susamasının hızlı bir şekilde artması, idrar artışı ve sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ağrısı, halsizlik, hastanın kendisini kötü hissetmesi, bulanık görme, konsantrasyon bozukluğu, gece idrara kalkmanın artması, sinirlilik hali ve huzursuzluk gibi semptomlar şeker yükselmesi belirtileri olabilir.

Şekerin düşmesi belirtileri çarpıntı hissi, terleme, huzursuzluk hissi, karın ağrıları, bulantı, kusma, şeker yeme isteği, fenalık hissi, hastanın durumu şeker veya şekerli bir şey yediğinde düzelir ise şekerinin düştüğü anlamına gelir. Hastanın terlemesi artar ve bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. Sinirlilik hali ve ellerde titreme olur. Kişinin şeker komasına girdiğinin anlaşılması, normal şartlarda kan şekeri seviyesinin 125 mg/dl’nin altında olması gerekirken, şeker seviyesi 125 mg/dl’nin üzerine çıktığı zaman şeker hastalığı var demektir. Bu yüksekliği 600-700’e çıkabilir.

Haberin Devamı