Gazete Vatan Logo

17’sinde Çin’e kafa tutuyor

Hong Kong’daki gösterilerin liderlerinden 17 yaşındaki Joshua Wong, Pekin yönetimini yerel seçimlere bağımsız adaylarla gitmeye ikna edinceye kadar sokaklarda olacaklarını söylüyor.

Çin yönetimindeki Hong Kong Özerk Bölgesi’nde 2017 yılında yapılacak seçimlerde kendi adaylarının yarışması talebiyle gösteriler düzenleyen eylemcilerin liderlerinden Joshua Wong, genç yaşına karşın şu ana kadar eylemlerde sergilediği tutumla adından söz ettiriyor. Henüz 17 yaşında olan Wong, 2012 yılında Hong Kong yerel yönetiminin okullarda ‘vatanseverlik’ dersi verme planına karşı kurulan ‘Scholarism’ adlı öğrenci grubunun başkanı. Wong o dönemde binlerce kişinin destek verdiği gösteriler sayesinde yerel yönetimin geri adım atmasını sağlamış.

Son gösterilerde her gün meydanları dolaşarak konuşmalar yapan Wong, yerel kamuoyunun gözünde şimdiden ‘kahraman’ ilan edildi. Hong Kong’daki Çin Üniversitesi’nde görevli akademisyen Suzanne Pepper, Wong’un son derece cesur bir genç olduğunu, inandıkları uğruna Çin’in karşısında durabildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

‘Amerikan ajanı’

Wong’un yükselen popülaritesiyle birlikte Pekin yönetiminin hakkında karalama kampanyası başlatması da gecikmedi. Hong Kong’daki Çin yanlısı basın, Wong’un Amerikalılardan ‘bağış’ adı altında para aldığını ve Amerikan istihbaratının Hong Kong okullarına sızmasına yardım ettiğini öne sürüyor. Hakkındaki iddialara kulak asmayan Wong ise yakın gelecekte Hong Kong’u terketme planı olmadığını vurgularken, “Bu şartlar altında nasıl gidebilirim. Eğer şimdi gidersem hükümet benimle alay eder” diye konuştu.

Yaklaşık 1 haftadır devam eden gösterilere katılan Hong Kong sakinleri, 2017’deki seçimlerde yerel yönetime girmek için yarışacak adayları Pekin yerine kendileri belirlemek istiyor, Çinli yetkililer ise adayların zaten geniş katılımlı bir komisyon tarafından belirleneceğini söyleyerek, talebi haksız buluyor.

İçeride tutamadılar

Hong Kong polisi, Joshua Wong ve 12 eylemciyi cuma akşam yerel yönetim binasına girmeye çalıştıkları için gözaltına almıştı. 40 saat karakolda tutulan Wong ve eylemciler, protestoların şiddetlenmemesi için pazar gecesi ‘koşulsuz’ salıverilmişti.

Haberin Devamı

Sokaklar sakin

Hong Kong’da dün Çin Halk Cumhuriyeti’nin 65. kuruluş yıldönümü sebebiyle resmi tören düzenlendi. Polisin yollardaki barikatlara dokunmaması karşılığında göstericiler de resmi törene müdahale etmedi.

‘Arkasında ABD ve İngiltere var’

Rus resmi medyası, Hong Kong’daki demokrasi yanlısı gösterilerin arkasında ABD ve İngiltere’nin olduğunu iddia etti. NTV kanalının haberinde gösterilerin, geçtiğimiz yıllarda Moskova ve Kiev’de düzenlenen protestolara benzediği yorumu yapıldı. Haberde Rus yönetimi devirmeyi hedefleyen bu gösterilerin ABD tarafından organize edildiği belirtildi. Rossiya 24 Televizyonu da, Çin basınına dayandırdığı haberinde, Hong Kong’daki protesto liderlerinin Amerikan istihbarat servislerince eğitildiklerinin tespit edildiğini öne sürdü. Rus Birinci Kanalı da, gösterileri organize eden kişilerin Amerikan Dışişleri Bakanlığı ile bağlantıları olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı