Gazete Vatan Logo

17 eyalet Trump’a isyan bayrağı açtı

ABD’de 17 eyalet, Meksika sınırını yasa dışı şekilde geçen göçmenlerin çocuklarının ebeveynlerinden ayrılması uygulamasına karşı Trump yönetimini dava etti

17 eyalet Trump’a isyan bayrağı açtı

ABD-Meksika sınırında birbirinden ayrılan göçmen ailelerin yeniden birleştirilmesi için aralarında Washington, California ve New York’un da bulunduğu 17 eyaletten Demokrat savcılar Trump yönetimine dava açtı. Seattle Bölge Mahkemesi’ne sunulan 128 sayfalık dava dosyasında, Trump’ın göçmen politikasının ABD Anayasası’ndaki eşit hak, federal iltica ve statü haklarını ihlal ettiği savunuldu. Dava dosyasında çocukların ailelerinden ayrılması politikasının, çocukların bakımı konusundaki standartları sürdüren ve ebeveyn-çocuk ilişkisini koruyan eyaletlere ‘bir hakaret’ olduğu da belirtildi.

Trump 20 Haziran’da, ülke genelinden ve uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin çocuklarının ebeveynlerinden ayrılmasını engelleyecek bir başkanlık kararnamesine imza atmıştı. Ancak eyaletlerin açtığı dava dosyasında Trump’ın bu kararı ‘aldatıcı’ olarak tanımlandı. Trump’ın başkanlık kararnamesinin göçmen ailelerin kanuni haklarını ve iltica hakkını inkar ettiği savunuldu.

Haberin Devamı

Kararnamenin, ailelerin çocuklarından ayrılması uygulamasının sonlanmasını emretmediği ve halihazırda ayrılmış olan çocukların yeniden ailelerinin yanına gönderilmesi hakkında herhangi bir ifadeye yer vermediği vurgulandı.

30 gün süre

Bu arada San Diego Bölge Yargıcı Dana Sabraw ayrı ancak benzer bir davadaki kararında, kayıtdışı göçmenlerin çocuklarının 30 gün içinde yeniden aileleri ile birleştirilmesi için sınır yetkililerine emir verdi. 5 yaş altı çocukların ise 14 gün içinde aileleri ile yeniden bir araya getirilmesine karar verildi. ABD Yurttaş Hakları Birliği’nin (ACLU) açtığı davayı karara bağlayan savcı ayrıca gelecekteki aile ayırmalarına karşı ülke genelinde mahkeme emri çıkardı. Ancak bu kararın eyaletlerin açtığı davayı nasıl etkileyeceği henüz belli değil.