Gazete Vatan Logo

17 bin kalem mal var 700’ünü gönderiyoruz

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Bora Gürçay, “Türkiye’den ABD’ye gümrüksüz 17 bin kalem ürün gönderebiliyoruz ama bunların sadece 700-800’ü kullanılıyor. Oturduk tek tek ürünleri çıkardık. Bu ürünleri sektörel toplantılarla KOBİ’lerimize tanıtacağız. ABD ile iş yapmaları için onlara yol göstereceğiz” dedi.

17 bin kalem mal var 700’ünü gönderiyoruz

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Bora Gürçay, Türk KOBİ’lerine ABD’de iş yapmanın yolunu açacaklarını söyledi. Türkiye’den ABD’ye gümrüksüz ihracat imkanı olduğunu ancak KOBİ’lerin bunlardan haberdar olmadığını kaydeden Gürçay, “Türkiye’den ABD’ye gümrüksüz 17 bin kalem ürün gönderebiliyoruz ama bunların sadece 700-800’ü kullanılıyor. Oturduk tek tek ürünleri çıkardık. Şimdi bu ürünleri sektörel toplantılar yaparak KOBİ’lere tanıtacağız. ABD ile iş yapmak isteyenlere yol gösterip ilk yatırımlarını yapmaları için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Türkiye’de son dönemde seçim gibi siyasi gelişmeler yüzünden yatırımların beklemeye geçtiğini kaydeden Gürçay, şimdi Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı’ndaki yeni hükümetle birlikte bu alanda da canlanma öngördüklerini vurguladı. Gürçay, şöyle devam etti:

Sadece 19.5 milyar $

“Yeni hükümetle birlikte çarklar dönmeye başladı. TABA içinde bekleyen ve 750 milyon doları aşan bir yatırım var. Demir-çelik, makine sanayi, ilaç ve savunma sanay önemli yatırım alanları. Bunlara otomotiv, ICT (Bilişim teknolojileri ve telekom), enerji ve emlak sektörlerini de katarak dış ticaret rakamlarını artırmak istiyoruz. Ayrıca şirketlerin Türkiye’yi bölgesel üs olarak düşünmelerini istiyoruz. Üçüncü Havalimanı ile birlikte Dubai’nin merkez özelliğini Türkiye’ye çekmek istiyoruz. Sonuç olarak hedefimiz yatırımları Türkiye’ye çekmek. Var olan işi artırmaktan çok yeni sektörlerle işi büyütmek.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük ticaret partnerinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu kaydeden Gürçay, ABD ile ticareti artırmak için çalıştıklarını anlattı. Gürçay, “460 milyar dolarlık dış ticaretimizin 365 milyar dolarını Euro Bölgesi ile yapıyoruz. ABD ile sadece 19.5 milyar dolarlık bir ticaretimiz var. Bütün çalışmalarımızda bu rakamı artırmak için çaba gösteriyoruz. Yatırımcıları bir araya getiriyoruz, şirket evlilikleri veya proje evlilikleri olmasını sağlıyoruz” dedi.

Bilişim Üniversitesi kuruluyor

Bora Gürçay, dernek üyelerinin desteğiyle kurulacak Türk Amerikan Üniversitesi’yle ilgili yasal sürecin devam ettiğini söyledi. Bilişim alanına odaklanacak üniversite için izin beklediklerini kaydeden Gürçay, şöyle konuştu: “Üyelerimizden ve Amerika’dan belirli fonlardan kaynak yaratacağız. Bilişim tarafında bölgesel üniversite olmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye değil Ortadoğu, Körfez, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi bölgelerin de üniversitemizden yararlanmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

TTIP’ten kazancımız 30 milyar $

Dernekte 400’den fazla firmayı temsil ettiklerinin, bunların 100’den fazlasının Amerika firması olduğunu hatırlatan Bora Gürçay, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı

(TTIP) ile ilgili gelişmelere de değindi. Gürçay, şöyle konuştu: “TTIP’in ABD’de Kasım ayındaki seçimlerden sonraya kalacağını düşünüyoruz. Tarım ve kamu ihaleleri gibi konulara takıldılar. Beklentimiz 2017’nin ilk çeyreğinde bitmesi... Bizim bu dönemi çok iyi kullanmamız lazım. Tüm dernekleri, şirketleri işin içine katmak istiyoruz. Eylül ayında büyük bir konferans düzenleyeceğiz. AB ve ABD kanadından yetkililer ve şirket temsilcileri katılacak. Senatörleri ve kongre üyeleri de gelecek. Konuyu tüm boyutlarıyla ele alacağız.”

Haberin Devamı

TTIP’e Türkiye’nin dahil edilmesi için mücadele ettiklerini belirten Gürçay, “Eğer TTIP’e katılırsak, gayri safi milli hasılamızda hemen 30 milyar dolarlık bir yükseliş bekleniyor.

Ama girmezsek 5 milyar dolarlık hızlı bir kaybımız olacak. Bütün bu rakamları artıları ve eksileriyle ortaya koyan, Türkiye’nin neden olması gerektiğine ilişkin bir rapor da hazırlıyoruz. ABD’de de ciddi çalışmalar yapıyoruz. Otomotiv, IT ve telekom firmalarını yanımıza alarak Türkiye’nin önemini sürekli anlatıyoruz.”