Gazete Vatan Logo

17 Aralık'da ilk iddianamesi hazır

Savcılık, Fatih’te Başkan Demir’in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi, 31 kişiye ceza istedi.

Türkiye’nin gündemini sarsan 17 Aralık Operasyonu’yla ilgili yürütülen soruşturmalardan ilki için iddianame hazırlandı. Savcı Ekrem Aydıner’in 88 günde hazırladığı iddianamede, Fatih ilçesinin tarihi dokusu nedeniyle yatırımcıların dikkatini çektiği anlatıldı.

Koruma kuruluna rüşvet

İddianamede, yatırımcıların yapmak istedikleri projeleri yasal çerçeveler içerisinde yapmalarının mümkün olmaması nedeniyle menfaat sağlayarak projelerini onaylatmaya çalıştıkları belirtildi. Savcı Aydıner, proje sahiplerinin Fatih ve Beyoğlu çevresinde birçok tarihi binanın otele çevrilmesi, üzerlerinde tadilat ve yıkım işlerinin uygulanması için, belediye çalışanlarına, istedikleri yönde rapor hazırlatmak amacıyla Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul’u görevlilerine rüşvet verdiklerini anlattı. Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve kardeşi Sebahattin Demir’inde aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. 31 kişiyle ilgili suçlamalar ise şöyle:

Rüşvet çarkı

n Şüpheli Celalettin Baştemur ile mimar Sevinç Doğan ve Anıtlar Kurulu çalışanı Hüseyin Başçetinçelik, Ece ajandaları şirketine ait tarihi binada ve bitişiğindeki 4 binanın usulsüz olarak yıkılarak yerine otel yapılması için anıtlar kurulu çalışanlarına rüşvet verdi.

* Aksaray’da Hayriye Tüccar Caddesi’nde bulunan tarihi boş binada kaçak tamirat ve tadilat işlemleri ile yapıyı otele çevirmek isteyen şüpheli Mehmet Ak ile mimar Sevinç Doğan, zabıta amirine yapı üzerinde inşaat ve onarım çalışması yapabilmeleri için rüşvet verdi. Şüpheliler bu sayede gece saatlerinde ve hafta sonları yapı üzerinde onarım faaliyetleri gerçekleştirerek, taşınmaz varlıkları kasten zarara uğrattı.

* Fatih Belediyesi’nce mühürlenen Örfi Otelcilik ve Turizm İşletmeleri adına kayıtlı bir otel sahibi Faruk Güreler, mührün sökülerek otelin yeniden faaliyete geçmesi için mimar Sevinç Doğan aracılığıyla belediye çalışanı zabıta Şenol Şirin’e rüşvet verdi.

* Beyoğlu’nda 4 adet tarihi bina üzerinde tamirat ve yıkım işlemleri yapmak isteyen proje sahibi Muhammed Akarsu, 2. Numaralı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü’nden istediği yönde rapor çıkması için belediyede görevli mimar Murat Akagündüz’e ve yine kurulda görevli memurlara rüşvet verdi.

* Şüpheliler Fatih’teki Muhsinoğlu Hanı’nın otele çevrilmesi için projenin uygun olduğuna yönelik rapor alınması, Şişli’de ki bir tarihi yapı üzerinde tamir ve tadilat işlemleri yapmak üzere ruhsat çıkarılması için 4. Numaralı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu çalışanlarına rüşvet verdi.

Haberin Devamı