Gazete Vatan Logo

16 Türk hacı adayı hayatını kaybetti

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, Suudi Arabistan'a gelen hacı adaylarından 16'sının çeşitli sağlık nedenleriyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din Hizmetleri Ateşeliği'nde basın toplantısı yapan Doç. Dr. Fikret Karaman, hayatını keybeden hacı adaylarının isimlerini şöyle sıraladı: Abdullah Soydam (Seven Turizm), Zeynep Yüksel (Pamfilya Turizm), Halime Solmaz (S. Gökçen 11), Abdurrekip Baydur (İzmir - 9/4), İbrahim Karadaş (Penisula Turizm), Bozan Bozkurt (Pamfilya Turizm), Ahmet Necati Köse (İzmir 3/4), Yılmaz Horuk (İstanbul 15/4), Cemal Düşer (İstanbul 6/4), İbrahim Aydın (Bursa 3/3), Mehmet Yıldız (Erzurum 2/7), Şakir Kaya (Artur Turizm), Nedime Aslan (Isparta/3), Fatma Şatıroğlu (Trabzon 3), Hediye Türkan Malkoç (Trabzon1).

ÖLEN HACI ADAYLARI ÜLKELERİNE TESLİM EDİLMİYOR

Hacı olmak için kutsal topraklara gelen hacı adaylarının cenazeleri ülkelerine teslim edilmiyor. Suudi Arabistan yetkilileri, kutsal topraklarda ölen hacı adaylarını, çok üst düzey bir siyasetçi veya bürokrat olmadığı sürece bu topraklarda defnedilmesini sağlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin de gözetiminde cenaze işleri titizlikle yapılan hacı adaylarının cenazeleri Mekke'de bulunan Cennet-ül Mualla Mezarlığı'nda, Medine'de ise Cennet-ül Baki Mezarlığı'nda toprağa veriliyor.

Açıklamasında ayrıca, bugüne kadar Cidde ve Medine havalimanlarından hac için Suudi Arabistan'a 70 bine yakın Türk hacı adayının giriş yaptığını bildiren Karaman, "Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuna bağlı toplam 215 hacı kafilesi, TURSAB'dan ise yaklaşık 110 kafile Suudi Arabistan'a giriş yapmıştır. Bu girişler 4 Ocak 2006 tarihine kadar sürecektir. Hacı adayı sayısı ise 100 bin kişiye yaklaşacaktır" diye konuştu.

90 BİN KİŞİYE TEDAVİ HİZMETİ

Karaman, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca oluşturulan sağlık ekipleri tarafından Mekke ve Medine'de toplam 2 hastane 5 sağlık merkezi, 10 sağlık ocağında, dünyanın dört bir yanından gelmiş yaklaşık 90 bin hacı adayına çeşitli sağlık nedeniyle tedavi hizmeti verildiğini söyledi. Karaman, "Halen hastanelerimiz servislerinde 43, Suudi Arabistan hastanelerinde ise 24 hacı adayımızın tedavisi devam etmektedir" diye konuştu.

KURBANLAR PAKİSTAN VE AFRİKA'YA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Karaman, Türk hacıların keseceği kurban et ve bedellerinin bu yıl fakir Afrika ülkeleri ve depremden zarar gören Pakistan'a gideceğini bildirdi.

Karaman, bugün itibarıyla İslam Kalkınma Bankası ile bir protokol imzaladıklarını belirterek, "Bu dönem İslam Kalkınma Bankası ile kurban kestirmeye özen gösteriyoruz. Bir küçükbaş hayvanın bedeli 390 riyal yani yaklaşık 140 YTL olarak belirlendi. Kurban kesimi, paketlenmesi ve ulaşım ücreti de bu fiyata dahil. Kurbanların da Türk hacı adayları için bayramın birincisi gün kesilmesi konusunda karar alındı" dedi

Haberin Devamı