Gazete Vatan Logo

16 milyar dolarlık nükleer fırsat

Enerji Bakanı Albayrak, Akkuyu ve Sinop santrallerine ekipman üretecek yerli şirketlere 16 milyar dolarlık iş fırsatının doğacağını belirterek, “İnşaatta 20 bin kişi çalışacak” dedi

16 milyar dolarlık nükleer fırsat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de hayata geçmesi planlanan 3 nükleer güç santrali projesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak santrallerde önemli aşamalar kaydedilmiş olup, 3’üncü santral için yer belirleme çalışmaları devam ediyor. İlk 2 proje 4’er reaktör ve toplam 9 bin 280 megavat kurulu güce sahip olacak” açıklamasını yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Albayrak, dünyada elektrik üretiminin yüzde 11’inin nükleer enerjiden sağlandığına işaret ederek, yarısı Fransa, ABD ve Japonya’da olmak üzere dünyada 448 nükleer santralin işletmede, 58 tanesinin inşa halinde olduğunu kaydetti.

Nükleer tıpa destek

Albayrak, artan elektrik talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması için nükleer enerjinin önemli bir alternatif olduğunu vurguladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin 2023’te işletmeye alınmasının hedeflendiğini aktaran Bakan Albayrak, Sinop’taki proje için zemin etüt ve fizibilite çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Albayrak, iki projede de yerli ekipman kullanımı için hassasiyet gösterildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu kapsamda nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza yaklaşık 16 milyar dolarlık iş imkanı doğabilecek. Akkuyu ve Sinop projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde

7 bin kişi çalışacak. Nükleer alanda mühendislik eğitimi veren bölümler açılarak ve mevcut meslek liseleri ile meslek yüksek okullarının müfredatına nükleer özelinde dersler eklenerek yetişmiş insan gücü sayısı artırılacak. Hedefimiz sadece elektrik üretimi değil, nükleer tıptan tarıma, uzay çalışmalarından sanayiye kadar çok geniş bir yelpazede çalışmalarımızı güçlendirmek.”

Haberin Devamı

2018 sonunda 81 il doğalgaza kavuşacak

Bakan Berat Albayrak, Artvin, Hakkari ve Şırnak’a ilişkin doğalgaz dağıtım ihalelerinin tamamlandığını dile getirerek, “2018 sonuna kadar 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağlanacak. Doğalgaz imkanından bütün vatandaşlarımızın yararlanması amacıyla bakanlığımızın koordinasyonunda, EPDK, BOTAŞ ve dağıtım şirketlerinin yaptığı çalışmalarla 2019 sonuna kadar ilave 222 ilçe ve beldeye daha doğalgaz arzı sağlanması için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.

2 yeni yüzer LNG ünitesi geliyor

Berat Albayrak, Türkiye’de petrol ve doğalgaz rezervlerinin belirlenmesi amacıyla arama ve sondaj faaliyetlerinin önemli ölçüde artırıldığını ifade ederek, doğalgaz depolama ve FSRU yoluyla doğalgaz arz güvenliğinin güçlendirildiğini belirtti. Türkiye’de enerji arz güvenliğinin artırılması için atılan adımlardan birinin de daha önce İzmir Aliağa’da devreye alınan FSRU (yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırma terminali) olduğunu hatırlatan Albayrak, “Hatay Dörtyol ve Saros Körfezi’nde olmak üzere 2 adet daha FSRU tesisi devreye alınacak. Hatay Dörtyol’da 20 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasiteli FSRU, 2017 sonu itibarıyla faaliyete geçecek. Ayrıca, devam eden çalışmalarla birlikte doğalgaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpün üzerine çıkarılarak, Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi yıllık tüketimimizin yüzde 20’si seviyelerine ulaşacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı