Gazete Vatan Logo

16 katlı inşaattan düşerek ölen işçiler kusurlu bulundu

Kartal'da 16 katlı inşaatın en üst katında çalıştıkları iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin görülen davada, bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

16 katlı inşaattan düşerek ölen işçiler kusurlu bulundu

Kartal'da 16 katlı bir inşaatın en üst katında çalışırken iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçinin ölümüne ilişkin, 3 sanığın yargılandığı davada, bilirkişi heyetince hazırlanan rapor mahkemeye ulaştı.

Anadolu Adalet Sarayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Şerafettin Saka, olayda kusur durumunun tespiti amacıyla bilirkişilerden talep edilen raporun mahkemeye ulaştığını tutanağa geçirdi.

Bilirkişi raporunda, iş yerinde iş güvenliğinin sağlanması ve güvenlik ekipmanların bulundurulmasının esas olarak iş verenin sorumluluğunda olduğu aktarıldı.

İŞÇİLER KUSURLU BULUNDU

Alt yüklenici firmanın sahibi Mehmet Gültekin'in, iş yeri olan şantiyede iş güvenliği bakımından etkin bir sistem kurmadığı belirtilen raporda, şahsın, işçilerine sağlam ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamadığı gerekçesiyle olayda asli kusurlu olduğu kaydedildi.Raporda, olayda ölen 3 işçinin, yüksekte çalışmalarına rağmen emniyet kemeri takmadıkları ve kendi can güvenliklerine yeteri kadar dikkat ve özen göstermedikleri gerekçesiyle tali kusurlu bulundukları belirtildi.

İnşaatın yapımını üstlenen asıl firmanın ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ile şantiye şefi Betül Batmaz'ın da iş güvenliği bakımından sorumlu olmadıkları gerekçesiyle kusurlarının bulunmadığı bildirildi.

"ÇOK ÜZÜLDÜK, BÖYLE BİR RAPOR BEKLEMİYORDUK"

Haberin Devamı

Rapora karşı diyecekleri sorulan müşteki avukatlarından Mustafa Kiraz, raporu kabul etmediklerini belirterek, "İçler acısı bir rapor. Çok üzüldük, böyle bir rapor beklemiyorduk. Aileyi de çok derinden yaraladı. Bu insanlar bir yıldır buraya gelip gidiyor" dedi.

Müşteki avukatı Saime Dalyan da "Raporu kabul etmiyoruz. İşçiler tali kusurlu olarak gösteriliyor. Biz işçilerin kusursuz olduğunu savunuyoruz. Rapor karşı beyanda bulunmak üzere süre talep ediyoruz" diye konuştu.

Söz verilen sanık avukatları da, bilirkişi raporunu kabul ettiklerini dile getirerek, rapora göre karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, müşteki ve sanık avukatlarına rapora karşı beyanda bulunmaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Haberin Devamı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mayıs'ta Kartal Hürriyet Mahallesi Erler Sokak'taki inşaatın yapımı sırasında, 16. katta kurulu iskelenin 50 metre yüksekten yere düştüğü anlatıldı.

İskelede çalışan işçiler Salih Karayalı, Sinan Doğan ve Hasan Doğan'ın hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şantiye şefi Betül Batmaz, inşaatın yapımını üstlenen asıl firmanın ortağı ve sorumlu yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ve alt yüklenici firmanın sahibi Mehmet Gültekin hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan üçer yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezası istendi.