Gazete Vatan Logo

16 ay boşuna hapis yatmış!

Emniyetin, Ergenekon savcılarına yok dediği Tuncay Güney'in sorgu kasetlerinin, o dönemin Organize Suçlar Daire Başkanlığı Şube Müdürü Özer Özben tarafından teslim alınarak kaybedildiği ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturma sürecinin gizemli ismi Tuncay Güney'in ifadesini aldıktan sonra bu ifadeleri gizlediği iddiasıyla soruşturma kapsamında tutuklanarak 16 ay hapiste kalan, dönemin Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın bu belgeleri gizlemediği, çoğaltılmak üzere gönderildiği foto film şubesinden Komiser Vedat Erdem aracılığı ile emniyet içinde dağıtım yaptığı, kasetleri gönderdiği dönemin Organize Suçlar Daire Başkanlığında Şube müdürü Özer Özben tarafından teslim alınan kasetlerin kaybedildiği ortaya çıktı.

Ortaya çıkan bu skandalla ilgili olarak Özer Özben hakkında idari soruşturma açıldığı ve soruşturma sonunda Özben'in bu kasetleri kaybettiğinin kesinleştiği ortaya çıktı. Özer Özben bu olaydan dolayı 16 ay uzun süreli rütbe durdurma cezası aldı. Ancak olay zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle hakkındaki ceza işlemden kaldırıldı.

SORUŞTURMA SÜRECİ SAPTIRILDI
Ortaya çıktığında büyük sansasyon yaratan Tuncay Güney'in sorgu kasetleri, operasyonu yapan polis müdürü Adil Serdar Saçan'ın da bu operasyonun sanıkları arasına girmesine neden olmuştu. Saçan, Tuncay Güney'in sorgusuyla Ergenekon hakkında elde ettiği bilgileri gizleme ve soruşturmayı örtbas etmekle suçlanmıştı.

Savcılıktan bilgi saklama süreci emniyet ile savcılık arasında yapılan yazışmalar sonunda 1. Ergenekon iddianamesinin 1328. sayfasında;

“Şüphelinin kanıt niteliğindeki söz konusu kaset ve dokümanları Emniyet arşivine teslim etmesi gerekirken ortaya çıkmamalarını sağlamak amacıyla yanında götürmüştür.”

“Şüphelinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olarak görev yaptığı sırada 16 Mart 2001 tarihli yazıyla İstihbarat Şube Müdürlüğüne DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan soruşturma izni yazısının gönderilmesine karşın, İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne soruşturma izni haricinde Tuncay Güney’den elde edilen belgeler ile soruşturmaya konu olan ifadelerin gönderilmediği anlaşılmıştır.”

“Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtları tetkik edildiğinde, 2001 yılında Tuncay Güney ile yapılan mülakat kasetlerinin ve çözümlerinin mevcut olmadığı saptanmıştır.” şeklinde yer aldı.

SAÇAN'IN MAHKEMEYE VERDİĞİ TUTANAKLA ORTAYA ÇIKTI
Saçan'ın tutuklu bulunduğu süre içinde yaptığı itirazlar ve mahkemeye verdiği teslim tutanaklarının, avukatların talepleri doğrultusunda yapılan yeni yazışmalarda Tuncay Güney'in sorgu kasetlerinin Fotofilm şubesine çoğaltılmak üzere gönderildiği, o dönem komiser olan Vedat Erdem tarafından dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan Özer Özben'e tutanakla teslim ettiği ortaya çıktı. Tutanağın ortaya çıkması ile hakkında soruşturma açılan halen Edirne Emniyet Müdürü Yardımcısı olan Özer Özben müfettişler tarafından ifadesi alındı. Önce konuyu hatırlamadığını söylediği öğrenilen Özben, teslim tutanağının gösterilmesi üzerine Tuncay Güney'in sorgu kasetlerini komiser Vedat Erdem'den teslim aldığını söyledi. Özer Özben, komiser Vedat Erdem tarafından kendisine verilen sorgu kasetlerinden birini şube arşivine, diğerini İstihbarat Şube Müdürlüğü aracılığıyla Daire Başkanlığına gönderdiğini, üzerinde çalışılması için talimat verdiğini ve CD'ye aktarttığını da açıkladı.

16 AY UZUN SÜRELİ RÜTBE DURDURMA CEZASI ALDI ANCAK
Verdiği bu ifade ile delil kaseti ile ilgili bilgileri resmi makamlardan gizlediği ortaya çıkan dönemin Organize Suçlar Şube Müdürü Özer Özben hakkında yürütülen soruşturma sonunda 16 ay uzun süreli rütbe durdurma cezası verildi. Ancak olay zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle "işlemden kaldırılmasına" karar verildi.

Soruşturma sürecinde kasetleri gizlediği iddia edilerek Ergenekon soruşturmasını örtbas etmekle suçlanan eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ise 16 ay tutuklu kaldı. (İHSAN DEMİR / GAZETEPORT)

Haberin Devamı