Gazete Vatan Logo

150 yıl sonra Türkler kazacak

Troia Antik Kenti için Türkler başvuru yaptı

Çanakkale Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan 5 bin yıllık Troia Antik Kenti’nde kazılara devam için, ilk kez bir Türk üniversitesi ve Türk kazı başkanı tarafından başvuruda bulunuldu.

Alman Tübingen Üniversitesi’nin 1988 yılından 2005 yılına kadar Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, 2005 yılından 2012 yılına kadar Prof. Dr. Ernst Pernicka ile kazdığı Troia Antik Kenti’nde, Alman egemenliği sona erdi. Finans sıkıntısı nedeniyle 25 yıl sonra Troia’yı kazmaktan vazgeçen Tübingen Üniversitesi’nin kazı izni geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edildi.

Korfmann ile 25 yıldır kazı çalışmalarına katılan Doç. Dr. Rüstem Aslan, 7 yıldır görev yaptığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) adına Troia’yı kazmaya talip oldu. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Aslan’a açık destek verdi. Ardından da ÇOMÜ olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapıldı.

Bakanlıkta bekliyor

Bakanlığın, adı antik kentle bütünleşen ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan’ın başvurusunu kabul etmesi durumunda, Troia’nın 150 yıllık kazı süreci sonrasında, ilk kez bir Türk Üniversitesi ve Türk kazı başkanı tarafından kazılmaya başlanacağı belirtildi. Doç. Dr. Rüstem Aslan, Troia’yı 8 ülkeden 100 kişilik uluslararası bir ekiple kazmak için ÇOMÜ adına başvuru yaptığını belirterek şöyle dedi:

“Çalışma planımız ve finans desteğimiz hazır. Başvurumuz kabul edilirse kazı çalışmalarımızı hızlandıracağız. Özellikle nekropol alanını bulma amaçlı sürdürülecek çalışmalarla arkeolojik anlamda yeni bir dönemin açılması planlanmakta. Özellikle 2013’den sonra planlanan kazılarla beraber, koruma ve restorasyon ağırlıklı çalışmaları da ön plana çıkacak.”

1863’te önce İngilizlerle başladı

Antik Kent Troia’da 150 yılda 5 ayrı arkeolog kazı yaptı. İlk olarak 1863 yılında İngiliz arkeolog Frank Calvert kişisel olarak yaptığı kazılarda, Hisarlık Tepe’yi arkeolojik olarak keşfetti. 1870- 90 yılları arasında yaptığı kazılarla Alman arkeolog Heinrich Schliemann da kişisel olarak sürdürdüğü kazılarda Hisarlık Tepeyi Troia’ya dönüştürdü. 1932- 38 yıllarında Amerikalı arkeolog Carl William Blegen Cincinatti Üniversitesi adına yaptığı çalışmalarla Troia’yı Ege Arkeolojinin merkezine yerleştirdi. Alman Tübingen Üniversitesi adına 1988- 2005 yılları arasındaki yeni dönem kazılarını gerçekleştiren Alman arkeolog Manfred Osman Korfmann, Troia’yı arkeolojik anlamda Anadolu’ya geri verdi. Korfmann ölünce yerine Tübingen Üniversitesi adına Alman arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka devam etti.

Haberin Devamı