Gazete Vatan Logo

15 yıldır ifadesi bile alınamadı

35 aydının yakıldığı Sivas Katliamı’nın kilit ismi hala yakalanmadı

35 aydının yakıldığı Sivas Katliamı’nın kilit ismi Cafer Erçakmak hiç yakalanmadı. Davanın 31 sanığı cezaevinde, 9 kişi ise hala firarda.

Sivas’ta 37 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen aralarında katliamın kilit ismi dönemin RP’li Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak’ın da olduğu 9 firari sanık hala yakalanamadı. Diğer firari sanıkların katliamdan sonra yakalanıp ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılandıkları aşamada kaçmış olmalarına rağmen, Erçakmak bugüne kadar ifadesini alınamayan tek firari sanık olarak dikkat çekiyor.



1993 yılında yaşanan olayla ilgili Ankara 1 No’lu DGM’de 124 kişi hakkında açılan davada üç kez karar çıktı. 2000’de biten son yargılamada mahkeme, 33 idam kararını tekrar etti. 35 kişiye 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 39 sanık hakkında ise beraat kararı verdi. Karar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Mahkeme, haklarında dava açılmasına rağmen davanın çeşitli aşamalarında firari konuma düşen 8 kişi hakkında gıyabi tevkif kararı çıkararak dosyalarını ayırdı. Dönemin RP’li Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak hakkındaki dosya ise hiç yakalanmadığı için baştan ayrılmıştı.

Davada idam cezası alan sanıklardan Mehmet Yılmaz ve Etem Ceylan firari.

Kilit adam 15 yıldır yok



Sivas Katliamı sırasında diğer sanıkları kışkırttığı iddia edilen dönemin Refah Partili Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak, saldırganların hedefi olan Aziz Nesin’in itfaiye merdiveni ile Madımak Oteli’nden kurtarılırken Nesin’e saldırmış ve tartaklamıştı. Erçakmak’ın katliamdan hemen sonra İsviçre’ye kaçtığı iddia edilmiş, ancak bu bilgi teyit edilememişti.

Haberin Devamı