Gazete Vatan Logo

15 yeni özel üniversite kuruluyor!

Üniversite kuracak olan girişimciler arasında sağlık alanında yatırımı olan gruplar, sanayi odaları, sektörel dernekler ve sivil toplum kuruluşları öne çıkıyor.

Dördü tıp alanında olmak üzere 15 yeni özel (vakıf) üniversite geliyor. Bir süredir çalışmaları süren üniversitelerin proje takvimlerine göre, bir kısmı bu yıl, bir kısmı önümüzdeki yıl olmak üzere, birkaç yıl içinde hepsi açılmış, öğrenci kabulüne başlamış olacaklar.

EBSO ve TAYSAD, teknik üniversite hazırlıklarını sürdürüyor. Sağlık alanında yatırımları bulunan SANKO, Anadolu, Baymak ve Gözde Sağlık grupları sağlık alanında eğitim verecek üniversite kuracak.

Doğa Koleji, TED Koleji ve Arıkanlı Holding'in üniversite projeleri tamamlanma aşamasında. Kavram Dershanesi'nin üniversite projesi yürüyor. Sivil toplum kuruluşları da üniversite kurmak için sırada. 'Avrupa TAVAK Üniversitesi' 2013-2014 öğretim döneminde açılması planlanıyor. TABA da üniversite kurmak için hazırlık yapıyor.

EBSO ve TAYSAD teknik üniversite hazırlığında

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üniversite kurma çalışmaları yapıyor. Dernek, özellikle kendi alanlarındaki eleman açığını kapatmak amacıyla, 'teknik' alanda bir üniversite kuracak. TAYSAD'ın üniversitesini kuracak olan vakfın adı, TOSB Organize Sanayi Bölgesi Geliştirme ve Eğitim Vakfı. TAYSAD'ın üniversitesi OSB'de 2013-2014 Eğitim Öğretim döneminde açılacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası da (EBSO) bir üniversite kurma çalışmaları yürütüyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde İzmir'e kurulması planlanan 'teknik üniversite' ile İzmir'de sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik elemanların yetiştirilmesi hedefleniyor. Vakıf oluşumu tamamlanmış olan üniversitenin Çiğli OSB'nin içinde kurulması planlanıyor. Üniversite kurmayı planlayan iş örgütlerinden bir diğeri de Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA). TABA, Amerikan Üniversitesi'nin kurulması için özel üniversiteler kanununun çıkmasını bekliyor.

İnşaat şirketi mimarlık hastane tıp fakültesi kuruyor

Fi-Yapı'nın kuracağı İnan Üniversitesi, yerleşkesi içinde 86 bin 200 metrekare kapalı alanlı inşa edilecek. İçinde 5 fakülte (Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi, Mimarlık ve Yapı Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sosyal ve Davranış Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi) olacak. 1 Lisansüstü Programlar Enstitüsü, 1 Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu ve 1 Yabancı Diller Yüksekokulu'nun faaliyete geçirilmesi, bu akademik birimlerde oluşturulacak 79 bölüm ve programda eğitim ve öğretim görecek 6.500 dolayında öğrenciye ve eğitim öğretim hizmeti verecek 326 akademik personele ulaşılması planlanıyor.

Sağlık Bilimleri alanında eğitim verecek olan SANKO Üniversitesi'nin 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitime açılması öngörülüyor. SANKO Üniversitesi, Gaziantep'teki bir devlet ve iki vakıf üniversitesinden sonra dördüncü üniversite olarak faaliyet gösterecek. Sani Konukoğlu Vakfı bünyesinde kurulacak olan SANKO Üniversitesi'nde, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Hemşirelik bölümleri yer alacak.

Yine Amerikalı Johns Hopkins'le sağlık alanında yatırımları bulunan Anadolu Grubu da tıp alanında üniversite kurma çalışmalarını sürdürüyor. Baymak Grubu'nun patronu Murat Akdoğan, kendi vakfı üzerinde bir tıp üniversitesi kurma çalışmalarını sürdürüyor. Tıp konulu dördüncü üniversiteyi ise Gözde Sağlık kuruyor. Grubun Malatya ve İzmir'de de hastaneleri bulunuyor.

Kolej ve dershaneler yatırım atağında

Eğitim sektöründen üniversite yatırımları da dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük eğitim yatırımcılarından Doğa Koleji'nin Doğa Üniversitesi'ni kurma çalışmaları son aşamada. Üniversite için kampus yeri oluşturuluyor. Şirket yetkilileri yatırımın 100 milyon doları geçeceğini belirtmişti. Bu yıl öğrenci kabulü bekleniyor. Yine TED Koleji'nin üniversitesinin kuruluşu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu yıl başlayacak eğitim - öğretim döneminde Eylül-2012'de öğrenci kabulüne başlanacak.

MEF Dershaneleri ve MEF Okulları'nın sahibi Arıkanlı Holding'in üniversite projesi tamamlama aşamasında. Kavram Dershanesi'nin üniversite projesi yürüyor. Ayrıca Yavuzlar Dershanesi'nin de üniversite kurma projesi var. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlaması planlanan Almanya destekli 'Avrupa TAVAK Üniversitesi' için çalışmalar sürüyor.

Prof. Dr. Faruk Şen'in yürüttüğü çalışmalar planlandığı gibi giderse üniversitenin 2013-2014 öğretim döneminde açılması planlanıyor. Diğer yandan Nevvar Salih İşgören Vakfı, ölmeden önce İzmir’e yaklaşık 200 milyon liralık katkısı bulunan İzmirli merhum işadamı Salih İşgören adına İzmir'de bir vakıf üniversitesi kurmayı planlıyor. TABA da Amerikan Üniversitesi kurmak için hazırlık yapıyor.

62 vakıf üniversitesi var

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) verilerine göre Türkiye'de 103'ü devlet, 62'si özel olmak üzere 165 üniversite bulunuyor. Yeni kurulacak ya da proje aşamasında olan 15 özel üniversite ile özel üniversitelerin sayısı 77'ye ulaşacak. Bu veriler, özel üniversite sayısının devlet üniversitelerine yaklaştığını gösteriyor. Şirketler büyüyen nitelikli işgücü talebine bağlı olarak önemi giderek artan üniversite piyasasına yatırıma yöneliyor. Kurulması planlanan özel üniversitelerin dördünün sağlık alanında, üçünün 'teknik' nitelikte olması da bunu gösteriyor. (Dünya)

Haberin Devamı