Gazete Vatan Logo

15 Temmuz gecesi Erdoğan’la görüşmedim

TBMM’deki Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na konuşan Orgeneral Ümit Dündar, 15 Temmuz gecesi Erdoğan’la görüşmediğini söyleyerek ‘Bahçeli’ye beni sorun diye’ bir beyanım olmadı. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın direktiflerini havalimanından itibaren aldım” diye konuştu

15 Temmuz gecesi Erdoğan’la görüşmedim

Fethullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu dün ilk dinlemelerine başladı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşmediğini ifade eden Dündar, Cumhurbaşkanı tarafından sabaha karşı Genelkurmay Başkanlığına vekalet etme emri verildiğini; Cumhurbaşkanıyla 16 Temmuz sabahı Atatürk Havalimanı’nda görüştüğünü ve kendisine bilgi verdiğini söyledi. Orgeneral Dündar, “15 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla da görüşmem olmadı. ‘Bahçeli’ye beni sorun diye’ bir beyanım olmadı. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın direktiflerini havalimanından itibaren adım” diye konuştu.

CHP Milletvekili Aytun Çıray, Dündar’a, 15 Temmuz günü Hakan Fidan’ın Genelkurmay gelerek darbe yapılacağı yönünde değil, kendisine askerlerin suikast düzenleyeceği şeklinde istihbarat verdiği iddialarını sordu. Bunun üzerine Dündar iki kişi (Genelkurmay Başkanı ve Hakan Fidan) arasındaki konuşmanın içeriğini bilmediğini ifade etti. Ancak, “Gelen darbe bilgisi ise bunun Genelkurmay Başkanı’nın başka talimatlarla desteklemesi gerekmekte” dedi.

Haberin Devamı

‘Yeni darbe riski yok’

Ümit Dündar, HDP Milletvekili Mithat Sancar’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü iddialarına ilişkin neden daha önce yalanlamadığı sorusuna ise “Kasıt yok, önemsemedik. Nasılsa açıklayacaktık” cevabını verdi. Dündar öte yandan “Şu anda başka bir darbe riski görmediğini” de kaydetti.

‘Emir subayım firar etti’

Orgeneral Dündar, “Emir subayım darbe girişiminin ardından firar etti. Sonradan öğrendiğime göre, benim yerimi öğrenme konusunda da 15 Temmuz akşamı gayret sarf etmiş. Ben saat 22.20’de evden ayrıldıktan sonra 4-5 kişilik bir ekip eve gelip beni aramış” şeklinde konuştu.

Orgeneral Ümit Dündar kimdir?

1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak “İstanbul güvenli, ben sizi korurum” dediği öne sürülmüştü. 15 Temmuz darbesinin önlenmesinde önemli rolü olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişiminin ardından yapılan ilk Yüksek Askeri Şura’da Genelkurmay 2. Başkanı olmuştu.

Haberin Devamı

Kimler dinlenecek?

15 Temmuz gecesinde yaşanan darbe girişimlerini araştırmak amacıyla kurulmuş olan Meclis Araştırma Komisyonu, aldığı karar doğrultusunda eski genelkurmay başkanlarını dinleyecek. Komisyonun dinleyeceklerin listesi elimize ulaştı ve içerisinde akademisyen ile bir çok gazetecilerin olması dikkati çekerken ek olarak listede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi olan Ziya İlgen’de yer alıyor.