Gazete Vatan Logo

15 Temmuz etkisi bitti uyarılar kalktı

15 Temmuz kalkışmasının ardından ABD’nin personel üyelerinin Türkiye’den ayrılması yönündeki kararı sona erdi. Bakanlık, vatandaşlarına ‘tetikte olun’ uyarısını ise yineledi

15 Temmuz etkisi bitti uyarılar kalktı

ABD Dışişleri Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ile İstanbul’daki Başkonsolosluk’taki personelinin aile üyelerinin Türkiye’den ayrılması yönündeki kararını sona erdirdi. Kararda, “Bu seyahat uyarısı güncellemesiyle 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sonrasında Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Baskonsolosluk’taki görevlilerin aile üyelerinin gönüllü ayrılış yetkisi kararını sona erdirmektedir.

Ek olarak 24 Eylül 2016’dan itibaren geçerli olmak üzere Dışişleri Bakanlığı ABD Adana Konsolosluğu’nda görevli ABD hükümeti personelinin aile fertleri ve İzmir ilindeki ABD hükümeti sivillerinin aile fertlerinin ayrılmasına yönelik zorunlu ayrılış kararı kaldırılmıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı, 21 yaş ve üzeri çalışan aile üyelerinin Adana’ya dönüşüne izin verecektir” ifadeleri yer aldı.

‘Tetikte olun’

Avrupa ülkeleri büyük spor organizasyonlarını, tiyatroları, serbest pazarları, havacılık hizmetlerini taşımacılık hizmetlerini ve halkın bir araya geldiği kamuya açık mekânları ve bunların yanında dini mekânlar ve kamuoyunca tanınan organizasyonlarla ilgili ek saldırılarla ilgili uyarı devam etmektedir. Son zamanlarda aşırılıkçılar Batılıları ve ABD vatandaşlarını kaçırma ve saldırı ihtimallerine karşı ABD vatandaşlarına kişisel güvenlik planlarını yeniden gözden geçirmeleri ve her zaman tetikte olmaları gerektiğini hatırlatmaktadır.

Haberin Devamı

Seyahat kısıtlı olan iller

Bakanlığın geçtiği bilgide ayrıca “Türkiye’deki ABD Hükümeti personelini Güneydoğu illeri Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis ve Elazığ’a gidişleri seyahat kısıtlamasına tabi olmaya devam etmektedir. ABD Elçiliği kendi personelinin tehdit ve gösterilerin olduğu bölgelere seyahatini güvenlik gerekçesiyle kısıtlayabilir” notu yer aldı.

Politik toplanmalara katılmayın

Seyahat duyurusunda, ABD vatandaşlarına, “Güvenliğiniz için; yerel basın takip edin, politik toplanmalardan uzak durun acil durum halinde yerel yetkililerin talimatlarını izleyin, belirli güvenlik önlemlerine sahip otellerde kalın” uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı