Gazete Vatan Logo

15 Temmuz’da Türk gencini gördüler!

Başbakan Yıldırım, eğitim yılının açılışında memleketi Erzincan’daydı. Yıldırım, “Gençlerimizi beğenmeyen bazı çok bilmişler, 15 Temmuz’da neleri yapmaya muktedir olduğunu gördü” dedi

15 Temmuz’da Türk gencini gördüler!

Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan’da yeni öğretim yılının açılış törenine katıldı. Kent merkezindeki Salih Erkan İlkokulunda yeni eğitim-öğretim yılının açılış törenine eşi Semiha Yıldırım ile birlikte katılan Yıldırım, kürsüye öğrencilerin söylediği ’Türkiyem’ şarkısı eşliğinde çıktı.

Eğitime büyük bütçe

Günümüzde okul çağı başlamadan çocukların okula hazırlandıklarını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, okula başlayan 18 milyon üzerindeki öğrenciyle, 920 bini aşan öğretmenlerle 14 yıl içinde eğitime çok büyük kaynak ayırdıklarını bildirdi. Milli Eğitime bütçeden ayrılan payın 14 yılda 10 milyar liradan 100 milyarın üzerine çıktığına işaret eden Başbakan Yıldırım, bunu “Helalı hoş olsun” diye nitelendirdi.

‘Ülkeyi teslim etmedik’

Taşa toprağa yapılan yatırımın bir ömrü olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Köprü yaptınız, yol yaptınız, baraj yaptınız, okul yaptınız. Bunların ömrü bilemedin 50 yıl bilemediniz 100 yıl. Ama eğitime yaptığınız yatırımın ömrü nesilden nesile devam ediyor. Onun için ’gençlerimiz geleceğimiz’ diyoruz. Yatırım yapmaya devam ediyoruz, devam de edeceğiz. Çünkü siz Türkiye’nin aydınlık geleceğisiniz. Gençlerimizi beğenmeyen bazı çok bilmişler 15 Temmuz’da gördüler. Türk gencinin neleri yapmaya mukterdir olduğunu gördüler. Tanklara, toplara, helikopterlere karşı göğsünü siper ettiler ve aziz ay yıldızlı bayrağımızı yere düşürmedik. Asker kılığındaki o terör örgütü mensuplarına bu ülkeyi teslim etmedik. Ülkesinin sorunlarıyla ilgilenmiyor diye düşünen insanlar bir kez daha Türk gençliğinin neleri yapmaya muktedir olduğunu gördüler” diye konuştu.

Haberin Devamı

FETÖ uyarısı

“Öğretmenler sizlere özellikle söylemek istiyorum; bu ülkede malesef FETÖ örgütü mensupları bir çok kuruluşa sızdı, devleti yıkma çalışmalarını acımasız şekilde sürdürdü. 15 Temmuz’da foyaları meydana çıktı. Ne FETÖ’cü, ne de bölücü akımlara öyle ya da böyle hizmet eden meslektaşlarınıza asla müsamaha etmeyin. Aranızda asla yaşatmayın.”

‘Eskiden aslını bulamazdık...’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın kitapların yarısının yardımcı ders kitabı olduğunu bildirmesi üzerine Başbakan Yıldırım, “Biz eskiden aslını bulamazdık, şimdi yardımcısı var” diye karşılık verdi.

Haberin Devamı

Bir günlüğüne öğretmen olmuş

Başbakan Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile yaşadığı bir anısını paylaştı. Sınıf öğretmeni olan eşi Semiha Yıldırım’ın hasta olduğu için derse gidemediği, onun yerine kendisinin gittiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, “Ben o zaman Teknik Üniversitede okuyordum. Eşim o zaman birinci sınıfları okutuyor. Sınıfını sordum girdim içeri. Girer girmez ne göreyim, bir gürültü, bir uğultu, göz gözü görmüyor. Bir bağırdım, iki bağırdım kimse bizi takmıyor. Canım sıkıldı, oradan bir çocuğu tuttum, böyle havaya kaldırdım. Kaldırınca çıt çıkmadı. Herkes sus pus oldu. Oturdular yerlerine, o yavruyu da oturttum yerine. Dersi zor bela bitirdik. Müdür bey ders sonu ’teşekkür ederiz ama ders boş geçse daha iyiydi’ dedi. Beni erkenden yolcu etti. Yani ders vermek öyle kolay değil. Çocukların psikolojilerini bilmek lazım.”

Haberin Devamı

Kızlarda okullaşma yüzde 97

Eğitime yatırım yapmaya devam ettiklerine vurgu yapan Başbakan Binali Yıldırım, okullaşma oranının kızlarda yüzde 87’lerden yüzde 97 seviyesine çıktığını, ayrıca 4+4 eğitim modelinde dört dörtlük dönem başladığını belirtti. İlk okuldan lise sona kadar her yönüylü eğitim sisteminde sosyal liseler, sanat liseleri, spor liseleri dönemini başlattıklarını kaydeden Yıldırım, mevcut 352 bin dersliğin üzerine 250 bin yeni derslik daha yaptıklarını anlattı. Yaklaşık 920 bin öğretmenden 542 bininin AK Parti iktidarı döneminde işe başladığına dikkati çeken Binali Yıldırım, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 14 yıl öncesine göre yüzde 100 azaldığını, bir öğretmenin artık 60 yerine 30 öğrenciye ders verdiğini ifade etti.

İlk ders: Darbe girişimi

Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci dün ders başı yaptı. Yaklaşık 3 aylık yaz tatilinin ardından İstanbul’da 2016-2017 eğitim öğretim yılında 2 milyon 573 bin öğrenci toplam 5 bin 868 kurumda derse girdi.

İstanbul’da eğitim-öğretim yılı açılış töreni Esenler’de bulunan Atışalanı Ortaokulu’nda yapıldı. Törende ayrıca 15 Temmuz şehitleri de anıldı. Açılış törenine, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, öğrenciler ve veliler katıldı. 15 Temmuz gazisi Ali Başkan da törene katıldı. Başkan kısa bir konuşma yaparak 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Belgesel izletildi

Öğrenciler ilk derse 15 Temmuz belgeseli izleyerek başladı. Atışalanı Ortaokulu 7-A sınıfındaki derse törene katılan protokol üyeleri de girdi. Sınıflarındaki öğrencilere ilk olarak Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimiz Anısına” isimli broşür dağıttı. Öğrencilere öğretmenleri broşürde yer alan bir bölümü hep bir ağızdan okuttu. Ardından öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yaklaşık 7 dakikalık belgesel izletildi. Görüntülerde 15 Temmuz’da yaşanan olaylar öğrencilere anlatıldı. Okul girişinde yer alan panolara 15 Temmuz köşesi hazırlandığı görüldü.

Özel broşür ve kitapçık dağıtıldı...

Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde, liseler için hazırlanan “15 Temmuz 2016 Türkiye’yi Darbeyle İşgal Teşebbüsü” kitapçığı ile ilk ve ortaokul öğrencileri için hazırlanan “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimiz Anısına” broşürü öğrencilere dağıtıldı. Kitapçıkta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir yazısı yer aldı.