Gazete Vatan Logo

15 tatili ne zaman? (Sömestr tatili kaç gün sürüyor?)

Ocak ayının gelmesi ve 2017 senesinin başlamasının yanı sıra dönem içi sınav ve ödevlerin sona ermesi ile birlikte öğrenci, veli ve eğitim sektörü çalışanları 15 tatilini büyük bir merakla beklemeye başladı. İşte Milli Eğitim Bakanlığı’ ndan gelen açıklama!

15 tatili ne zaman? (Sömestr tatili kaç gün sürüyor?)

Yarıyıl tatili, ara tatil, 15 tatili ya da sömestr tatili olarak adlandırılan, birinci dönemden ikinci döneme geçişte öğrenciye kısa bir soluklanma, rahatlama ve kendini dinlendirip ders dışı sosyal faaliyetler ile daha çok vakit geçirmesini sağlayan tatil, 2016-2017 eğitim öğretim sezonunda da karnelerin verilmesinin hemen ardından, 20 Ocak 2017’de başlayacak.

SÖMESTR TATİLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Sömestr Tatili Kaç Gün Sürüyor?

Her sene ocak ayında başlayan 15 tatili, adından da anlaşılacağı üzere yaklaşık olarak 15 gün, yani iki hafta sürmektedir. Sömestr tatilinin zaman zaman uzatılması söz konusu olsa da bu karar il valilikleri tarafından hava durumuna bağlı kar tatili gerekçesi ile verilmektedir. Eğitim öğretim takvimi her sezon başlamadan önce resmi bir açıklama ile duyurulur ve büyük bir doğal afet ya da ülke içinde kaosa sebep olacak bir faaliyet olmadığı sürece tatillerin uzatılması gündeme alınmaz.

Kar Tatilleri Eğitim Öğretimin Aksamasına Sebep Oldu

Yurt genelinde kış mevsiminin belirli dönemlerinde etkili olan kar yağışı bu sene birçok büyük şehri de olumsuz etkiledi. İl valilikleri trafik yoğunluğu, öğrenci, öğretmen ve veli sağlığı gibi konuları göz önüne alıp eğitim öğretime belirli günlerde kar tatili gerekçesi ile ara verilmesine karar verdi. Hal böyle olunca birçok okulda dersler yapılamadı, öğretmenler müfredatın ve ders programının gerisinde kaldı. Özellikle TEOG, YGS, LYS, DPY-B gibi sınavlara girecek olan öğrenciler ve velileri bu açığın nasıl kapatılacağını, derslerin telafi edilip edilmeyeceğini merak etmeye başladı.

MEB’den Telafi Açıklaması Geldi

Veli ve öğrencilerin bu merakı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen açıklama ile giderilmeye çalışılsa da ucu açık bir duyuru yapılması soru işaretlerinin tam anlamıyla ortadan kaldırılmasına katkı sağlamadı.

İlk yapılan açıklama şu şekildeydi:

“Eğitim-öğretimin gerçekleştirilemediği eğitim kurumlarımız ile yurtdışından gelen, milli sporcu olan, hastalık gibi sebeplerle derslerinde eksiklik bulunan öğrencilerin yapılamayan eğitim faaliyetlerinin telafisi için valiliklerce gerekli tedbirler alınarak eksiklikler giderilecek.

Hafta içi ders saatleri dışında hafta sonları ya da yarıyıl tatilinde telafi eğitimi gerçekleştirilecektir.”
Bu açıklamanın ardından veli, öğrenci ve öğretmenler 15 tatili içerisinde telafi eğitimi için okula gelinip gelinmeyeceğini sorgulamaya başladılar, çünkü açıklamaya göre yarı yıl tatili içerisinde de telafi eğitiminin yapılacağı belirtilmişti.

Bunun ardından Milli Eğitim Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabının yer aldığı ve @tcmeb kullanıcı adıyla açıklamalar paylaştığı Twitter üzerinden bir duyuru daha yazdı ve şunu söyledi:
"Yarı yıl tatilinde telafi eğitimleri yapılmayacak."

Bu açıklama ile birlikte yarı yıl tatili içerisinde kar tatili sebebiyle aksayan derslerin telafi eğitiminin verilmeyeceği de kesinleşmiş oldu.

Sömestr Sonrası Resmi Tatiller de Belli Oldu

2017 senesi içerisinde sömestr arasının bitmesi ile birlikte hangi günlerin resmi tatil ilan edilip eğitim öğretime ara verileceği de belli oldu. Bu sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hafta sonuna denk geldiği için okulların tatilini etkilemezken 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 1 Mayıs İşçi Bayramı hafta içine denk geldiği için eğitim öğretimde bu gerekçe ile o günlerde yapılmayacak. İşte 2016-2017 sezonunun ikinci döneminin resmi tatil günleri;

23 Nisan 2017 Pazar günü; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs 2017 Pazartesi günü; İşçi ve Emekçi Bayramı
19 Mayıs 2017 Cuma günü; Gençlik ve Spor Bayramı

Haberin Devamı