Gazete Vatan Logo

15 tatili ne zaman başlayacak? MEB'den son dakika açıklama!

Sömestr tatilinin ne zaman başlayacağı milyonlarca öğrenci tarafından merak ediliyor. Ülke genelinde hava sıcaklıklarının düşmesi ve öğrencilerin yaşamış oldukları yoğun sınav temposu nedeniyle öğrenciler sömestr tatilini (15 Tatili) iple çeker hale geldiler. Peki öğrencilerin büyük bir heyecanla beklediği 15 Tatili ne zaman başlıyor?

15 tatili ne zaman başlayacak? MEB'den son dakika açıklama!

Okulların her yıl farklı tarihlerde başlaması nedeni ile kapanış tarihleri de farklılık göstermektedir. Bu yıl öğrenciler tarafından merak edilen 15 Tatil, 16 gün olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda sömestr tatilinin 30 güne çıkacağı söylentileri, o dönemin yetkilileri tarafından yalanlanmıştı. Aynı durum bu yıl da geçerlidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanmakta olan iş takviminde okulların tam olarak hangi tarihte kapatılacağı belirtiliyor. 2016 /2017 eğitim ve öğretim yılında başlangıç tarihi 19 Eylül pazartesi idi. Bu sezon öğrencilerin 15 Tatili, 20 Ocak Cuma günü başlayacak. Toplamda 16 gün sürecek olan sömestr tatilinin bitiş tarihi 6 Şubat Pazartesi olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl için yayınlamış olduğu takvime göre; 2017 -2018 eğitim ve öğretim yılı ise 18 Eylül 2017 pazartesi tarihinde başlayacaktır. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf gibi öğrencilerin eğitim ve öğretime hazırlanması durumunda olanlar da okulların açılacağı ilk hafta başlayacak olan dersler ile birlikte eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir.

SÖMESTR TATİLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Uzmanlardan Sömestr ( 15 Tatil) Tavsiyeleri

Uzmanlar 20 Ocak Cuma günü ile başlayacak olan 15 Tatil için öğrencilere tavsiyelerde bulunuyor. Peki nedir bu tavsiyeler? Öncelikle bir tatil programı hazırlanmalıdır. Aile ile birlikte tatil süresi geçirilmelidir. 15 Tatil süresi boyunca rehavete kapılarak ders çalışma aksatılmamalı, gerekli konu tekrarları yapılmalıdır. Gün sonunda, haftanın sonunda ya da dönem sonunda öğrencinin ulaşmayı hedefleri belirlemesi gerekmektedir. Ders çalışmasında konu tekrarları yapılarak eksik olan konular tamamlanmalıdır. Yeni konulara çalışılmalıdır. Tatil süresince bol bol kitap okumaya özen gösterilmelidir. Ders çalışma ve kitap okumanın yanı sıra dinlenmeye ve gezmeye de yeterli bir zaman ayrılması gereklidir. Veliler tarafından ise öğrencilere tatil boyunca faydalanabileceği sinema, tiyatro, konser, spor gibi sosyal faaliyetler sunulmalıdır.

Verimli Bir 15 Tatil İçin Yapılacaklar

Gittikçe kısalmaya başlayan günler ve akademik performans baskısı nedeni ile öğrenciler dönemi verimli geçirmekte zorlanmaktadırlar. Kuzey yarım küre içerisinde 21 Aralık tarihine kadar günler kısaldığı için öğrenciler sabah okula giderken gün henüz aydınlanmamış durumda olmaktadır. Bu da haliyle öğrencilerin uyku düzenlerinde bir bozukluğa sebep olduğu gibi aynı zamanda yorgunluk ve motivasyonda bir düşüş oluşturmaktadır. Bu yüzden bu süreçte uyku düzenine dikkat edilmelidir. Uzmanlar tarafından öğrenciler için 8-9 saat uyku yeterli görülmektedir. Bir diğer önemli şey ise spordur. Öğrencilerin hem zihinsel sağlıkları hem de motivasyonlarının yüksek seviyede olmasında önemli bir yere sahiptir. Öğrenci sevdiği sporları yapabileceği gibi gün içerisinde 20 dakikalık bir yürüyüş bile kendisini iyi hissettirecektir. Günlerin kısalması ve güneşin geç doğması öğrencilerin yataktan zor çıkmasına sebep olmakta bu da öğrencilerin genellikle kahvaltı yapmasını önleyen bir durum teşkil etmektedir. Kahvaltı konusuna dikkat edilmelidir. İyi bir kahvaltı gün boyu ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Yine veliler çocuklarının üzerlerine gitmemelidirler. Veliler çocuklarını yargılayıp onlar üzerinde baskı kurabilmekteler bunu yapmamaları gerekmektedir. Bunun yerine öğrencinin yanında yer alarak öğrencinin performansını geliştirmesi yönünden yapıcı önerilerde bulunmaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Karnesi Kötü Gelen Öğrenciler 15 Tatilde Ne yapmalıdır?

Öğrencilerin karnelerinde düşük notlar yer alsa da çocukların 15 Tatilde dinlenmesine fırsat verilmeli, eğlenmesi için yeterli zamana olanak tanınmalıdır. Başarısız olunan dersler her seferinde çocuklara hatırlatılmamalıdır. Sürekli hatırlatılası durumunda keyif alınması gereken bir tatil onun için bir eziyete dönüşebilir. Bu da olumsuz bir tutumdur. Bunun yerine veliler öğrencilerinin başarılarını arttırmak için program hazırlayabilirler. Tabi bu program tatilde olunduğu unutulmadan hazırlanmalıdır. Program içerisinde genellikle oyunlar ile bir şeylerin öğrenilebileceği etkinlikler olursa öğrenci ve tatili açısından daha iyi olacaktır. Çünkü öğrenme sadece masa başında gerçekleşen bir durum değildir. Çocuklar oyunlar ile de pek çok şeyi öğrenebilirler.

Haberin Devamı