Gazete Vatan Logo

15 tatili ne zaman başlıyor?

TEOG sınavlarının da bitmesiyle beraber öğrenciler 15 tatilin ne zaman başlayacağı ile ilgili gelecek açıklamayı merakla beklemekteydiler. Milli Eğitim Bakanlığı 2016-2017 eğitim öğretim yılı takvimi ile ilgili yaptığı açıklamada, 15 tatilin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ile ilgili açıklamalara da yer verdi. 15 tatil ile ilgili tüm detaylar ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama haberimizin devamında.

15 tatili ne zaman başlıyor?

Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı 15 tatilin ne zaman olduğunu, yapmış olduğu akademik program takvimi aracılığı ile açıklamaktadır. Sömestir tatili, yarı yıl tatili şeklinde de adlar verilen ve genellikle öğrenciler tarafından bilinen adı ile 15 tatilin 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılında ne zaman gerçekleşeceği ise hem öğrenciler hem de bu öğrencilerin velileri tarafından merak konusu haline gelmiş durumda. Aslına bakılırsa 15 tatilin her sene değişmesinin sebebi yıl içinde gerçekleşen sınavların ve daha birçok unsurdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de her yıl 15 tatil sabit kalmıyor ve o yıl içinde gerçekleşecek faaliyetlere ve düzenlemelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin ülkemizde neredeyse her yıl değişmekte olan sınav sistemi ile birlikte okulların ne zaman tatil olacağı, okul sınavlarının ve eğitim ve öğretiminin bir üst kademesine ne zaman geçileceğini belirleyen sınavların ne zaman yapılacağına göre değişim göstermektedir. 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemine ait son gün olan Cuma gününden değil hemen üç gün sonra olan Pazartesi gününden başlaması ve iki hafta sonraki Cuma günü bitmesinden kaynaklı olarak aslında temelde 10 gündür. Zira Cumartesi ve Pazar günleri esasında zaten tatil olduğu için bu günler takvim açısından okul tatili günleri arasında yer almaz. 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılının ilk döneminin 19 Ocak 2017 tarihinde bitecek olması sebebiyle 15 tatil bir sonraki gün olan 21 Ocak 2017 tarihinde başlayacaktır. 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi 6 Şubat 2017 tarihinde başlayacağı için 5 Şubat 2017 tarihinde sona erecektir.

SÖMESTR TATİLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

15 TATİL NE ANLAMA GELİYOR?

Sömestir tatili eğitim ve öğretim yılında iki akademik dönemin arasında gerçekleşir. Bu tatilin genellikle 15 gün sürmesinden kaynaklı olarak özellikle öğrenciler olmak üzere birçok kişi tarafından 15 tatil şeklinde ifade ediliyor. Akademik yılın her iki dönemini ortadan ikiye ayıran ve genellikle 15 gün süren bu tatil, genellikle Ocak ayının sonunda ya da Şubat ayının başında başlıyor ve yaklaşık olarak 15 gün sürdükten sonra sona ererek akademik takvimin ikinci yılına geçiş yapılıyor. Bu dönem içerisinde sadece öğrenciler değil aynı zamanda öğretmenler ve okulda yer alan diğer idari personellerde tatil yapıyor. Bu dönemin nasıl geçirileceği ise tamamen öğrencilere kalmış durumda. Bu dönemi bir sonraki döneme hazırlık şeklinde geçirenler olduğu gibi bu dönemi stres atma şeklinde geçirenler de yok değil. 15 tatilin başlamadan önceki son Cuma gününde öğrenciler karnelerini sınıf öğretmenlerinden alıyor ve bu şekilde bu tatile giriş yapıyorlar.

Bu bir yana konu ile ilgili uzmanlar tarafından yapılan çeşitli açıklamalar da bulunuyor. Uzmanlar tarafından belirtilen şey ise bu dönemin sadece dinlenmek, eğlenmek ve stres atmak şeklinde geçirilmemesi gerektiği. Bu 15 günlük tatilde elbette dinlenmeye de vakit ayrılmalı fakat aynı zamanda bu dönemin bir sonraki dönem için de hazırlık şeklinde geçirilmesi, geçmiş dönem üzerinde öğrenilen şeylerin tekrar edilmesi ve bir sonraki dönemin konularına bir ön çalışma şeklinde geçirilmesi de önem taşıyor.

15 tatil boyunca dinlenmekle zamanını geçiren kişiler olabileceği gibi eğitim ve öğretimlerinin bir sonraki seviyeye geçme aşamasında olan ortaokulun ve lisenin son senelerinde olup sınavlara çalışan öğrencilerin de bu yıl da ders konusunda dershane ya da kurs gibi yerlerden destek alması bekleniyor.

15 TATİL SÜRESİNCE YAPILABİLECEKLER

15 tatil yani sömestir tatili herkes için farklı bir anlam ifade ediyor. Bundan dolayı da 15 tatilde yapılacak şeylerin listesi her kişiden kişiye değişim gösteriyor. Kimi ortaokul öğrencilerinin lise sınavlarına hazırlanması, kimi lise öğrencilerinin üniversite sınavlarına hazırlanması ve kimi öğrencilerinde eğitim ve öğretim yılının bir sonraki dönemine hazırlanması şeklinde ders çalışılarak bu dönemi geçirmesi bekleniyor.

Bunun yanında ailesi ile birlikte memleketlerine ya da bir başka ilde küçük çaplı tatillere gidecek olan kişiler de olabiliyor. Bu tür kısa süren tatiller stres atma konusunda hem öğrencilere hem de ailelere iyi geliyor. Zira yıllık izinlerinin bir bölümünü bu dönem içinde kullanan anne ve babalar, bu tatillerini de çocukları ile zaman geçirmek üzere kullanabiliyorlar.

Bu bir yana çocukların da bu konuda bir takım isteklere sahip olduğu görülüyor. İlk dönemi atlatmayı başaran öğrenciler derslerden bunalmış bir şekilde kendi ilgi alanları dahilinde şeyler yapmak istiyorlar. Kimileri sporla, kimileri oyunla ilgilenirken kimileri de arkadaşları ile buluşarak çeşitli aktivite ve etkinliklere katılıyor.

15 TATİL HANGİ DÖNEMİ KAPSIYOR?

Daha önce de belirttiğimiz gibi her yıl çeşitli hem dönem içi hem de okullar arası gerçekleşen sınavlardan kaynaklı olarak değişim gösterebilen 15 tatil, bu yılda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamaya göre belirlendi.

Her yıl değişim gösteren 15 tatil geçen sene 26 Ocak 2016 ve 6 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

Genellikle 15 gün süren 15 tatil bu yıl 16 gün sürecek olması ile birlikte 20 Ocak 2017 tarihinde yani Cuma günü karnelerin öğrencilere dağıtılması ile birlikte başlayacak ve 5 Şubat 2017 tarihinde yani Pazar günü sona ererek öğrencilerin 6 Şubat 2017 tarihinde sıraları doldurması ile yeni döneme başlanacaktır.

Haberin Devamı