Gazete Vatan Logo

15 tatil (sömestr tatili) ne zaman başlıyor?

Milyonlarca eğitim ve ortaöğretim öğrencisi Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15 tatilin başlangıç tarihini açıklamasını dört gözle bekliyordu. Milli Eğitim Bakanlığı nihayet o beklenen açıklamayı öğrencilerle paylaştı ve 15 tatilin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ve yaz tatilinin ne zaman başlayacağı gibi bilgilere açıklamasında yer verdi.

15 tatil (sömestr tatili) ne zaman başlıyor?

Her eğitim öğretim yılı, ülkemizde birinci dönem ve ikinci dönem olmak üzere ikiye bölerek yapılır. Bunun nedeni, eğitim öğretim yılı boyunca emek veren binlerce öğretmen, memur ve çalışan ile sınavlar arasında yorulan öğrencilere nefes aldırmaktır. 15 tatil, işte bu iki eğitim dönemini ayıran tatile verilen addır, bir başka deyişle 15 tatile sömestr tatili de denir. 15 tatilin başlangıcından önce, tüm öğrencilere, ilk eğitim ve öğretim dönemini davranışlar ve ders notları açısından nasıl bir seviyede geçirdiklerini belli eden, öğrenciye ne durumda olduğu hakkında fikir veren ve yol göstermesi için hazırlanan bir karne verilir. Bu karnenin ne durumda olduğu, öğrencinin de tatilini nasıl geçireceğinin de bir göstergesi olabilir. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için, bu tatil hem dinlenebilme, hem de verimli çalışma yolları geliştirebilme adına bir fırsattır. Aileler genelde bütün dönem çalışmış ve başarılı olmuş çocukları ile bu dönemde çeşitli aktiviteler yaparak vakit geçirip deşarj olmalarını sağlar.

SÖMESTR TATİLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İş Takvimi Açıklamasını Yayımlaması ile Birlikte, 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı İlk Döneminin Ne Zaman Biteceği De Belli Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan iş takvimi açıklaması ile birlikte, milyonlarca öğrencinin cevabını merakla beklediği 15 tatilin hangi tarihte başlayacağı sorusu da cevabını buldu. 2017 2018 eğitim öğretim yılı ile ilgili bilgiler de barından Milli Eğitim Bakanlığı iş takvimi açıklamasının tam metni ise şu şekilde;

"2016-2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül 2016´da başlayacak, 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek. Hazırlanan 2016-2017 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine ilişkin genelge, illere gönderildi. Buna göre, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarında, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak.

2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Ocak 2017 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 23 Ocak 2017-3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek.

2017-2018 eğitim öğretim yılı ise 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak.
Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5´inci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime hazırlanması, okulların açıldığı ilk hafta içerisinde dersler ile eş zamanlı olarak yapılacak.’’

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan iş takvimi açıklamasına göre bu sene 16 gün sürecek olan 15 tatil, öğrencileri bu anlamda sevindirecek, bunun nedeni ise 2017 yılında birçok resmi tatilin hafta sonuna denk gelmesiyle birlikte, milyonlarca insanın daha az tatil yapabilecek olması.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan açıklamalarda belirtilen tarihlerle ilgili bir değişiklik yapılmaması durumunda, 2017 2018 eğitim öğretim yılı 18 Eylül tarihinde başlayacak, 2016 2017 eğitim öğretim yılı ise 9 Haziran 2017 Cuma günü sonra erecek ve 3 aylık yaz tatili başlayacak.

Başbakan Binali Yıldırım’dan Eğitim Öğretim Planlamalarındaki Değişiklikler ve Sabahçı-Öğlenci
Eğitim İle İlgili Açıklamalar Geldi

Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada eğitim öğretim konularında hükümetin politikaları, nasıl bir yol izleneceği, nasıl bir bütçe planlaması düşünüldüğü gibi konularda birçok açıklamada bulundu. Başbakan Binali Yıldırım ayrıca yaptığı açıklamalarda, sabahçı ve öğlenci eğitim ile ilgili de oldukça önemli açıklamalar yapmıştı. Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren bu açıklamayı şimdi sizlerle paylaşıyoruz;

‘’Göreve geldiğimizden bu yana eğitime öncelik verdik. Eğitime ayrılan bütçe 2002'de 10 milyar lira iken 122 milyar 500 bine çıktı. 12 kat arttı. Üniversiteye girişteki katkı puanlarını kaldırdık. Üniversitesiz hiçbir ilimiz kalmadı. Göreve başladığımız ilk anda adeta bir seferberlik başlattık. Özellikle kız çocukları için önemli projeler gerçekleştirdik. Okul öncesi eğitimi de zorunlu hale getireceğiz. 2019 sonuna kadar sabahçı, öğlenci uygulamasını tamamen ortadan kaldıracağız."

Tekli öğretime geçişten bahseden Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarına, ‘’Bunun için de 2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Yani tekli öğretim olacak. Öğrencilere kötü haber, yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler, daha fazla hayata hazır hale gelecekler. Dolayısıyla, ikili öğretim, 2019 sonuna kadar tarihe karışmış olacak. Okul öncesi eğitim şu anda zorunlu değil ama yüzde 50'lileri geçti, önümüzdeki dönem içerisinde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz. Türkiye'de yabancı dil büyüme oranı yüksek zannediliyor, hiç de öyle değil. Yabancı dil bilme oranımız, kıyasladığımız civar ülkelere göre istediğimiz oranda değil. 4+4+4 te ilk dörtten itibaren yabancı dil zorunlu hale gelecek.’’ Şeklinde devam etti.

Haberin Devamı