Gazete Vatan Logo

15 milyar TL çöpten çıkacak

Türkiye’de 49 milyon tonu bulan sebze-meyve üretimin 20 milyon tonunun çöpe gittiğini belirten Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, hasat sonrası iyileştirmelerin 15 milyar TL kazanç sağlayabileceğini söyledi

15 milyar TL çöpten çıkacak

Enflasyonun en büyük tetikleyicisi konumundaki gıda sektöründe üretilen sebze ve meyvenin 20 milyon tonu çöpe gidiyor. Sektöre her yıl ortalama 40 milyar TL’lik bir zarar faturası çıkıyor. Meyve-sebze alanındaki fire ve kayıp oranlarının röntgenini çekmek üzere TÜBİTAK ve Metro Toptancı Market işbirliği ile hazırlanan rapora göre, hasat sonrası nakliye ve satış aşamalarında alınacak tedbirler bu alandaki zararı yarı yarıya azaltacak. Türkiye’de 49 milyon tona ulaşan sebze meyve üretimin 20 milyon tonunun çöpe gittiğine dikkat çeken Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, hasat sonrası iyileştirmelerin 15 milyar TL’lik bir kazanç sağlayabileceğini söyledi.

Yarısı gidiyor

Rapora ilişkin sonuçları açıklayan Özerkan; domates, şeftali ve marulun Antalya ve Bursa’dan İstanbul’a yolculuğunu mercek altına aldıklarını anlattı. Kubilay Özerkan, tarlada çıkan 100 domatesin 50’sinin çöpe gittiğine işaret ederek, domateste iyi ve kötü uygulama arasında zayi oranı açısından 9 katlık bir fark çıktığını aktardı. Hasattan sonra başlayan depolama, nakliye ve raflarda sergileme sürecindeki hataların ve kötü uygulamaların şeftalide fire oranını 2.5 kat arttığını kaydeden Özerkan, “En büyük fire yüzde 13 ile sergileme kısmında gidiyor. Marul hasadını yanlış yaparsan hepsi çöpe gidiyor.

Haberin Devamı

10 kg elma çöpe gittiği zaman bir tarım işçisinin senelik emeği çöpe gidiyor. Tüketiciye giden üründe çöpe gitme oranı yüzde 5-8 arasında” diye konuştu.