Gazete Vatan Logo

15 milyar doları buluruz

Yatırım Ajansı Başkanı Ermut, 2017’nin 2016’ya göre pozitif geçeceğini kaydederek, “2016’da 12.3 milyar dolar yabancı sermaye çekmiştik. Bu yıl 15 milyar doları buluruz” dedi

15 milyar doları buluruz

Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın 2017’de yüzde 22 artışla 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye’nin 2016’da 12.3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini belirterek, “2017’yi kriz yaşamadığımız sürece bunun üzerinde bir yerde, 15 milyar dolar seviyesine yakın bir noktada tamamlamanın yoluna bakacağız” dedi.

Ülkeye 2002’ye kadar toplamda 15 milyar dolar yatırım gelmişken, 2002 sonrasında neredeyse yılda ortalama 15 milyar dolarla bugüne kadar 180 milyar dolar rakamına ulaşıldığını anlatan Ermut, bu konuda çok ciddi bir değişim yaşandığını ancak potansiyelin daha fazla olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Türkiye açısından 2017’nin 2016’dan çok daha pozitif geçeceğini varsaydıklarını söyleyen Ermut, “Referandumun sonucuyla birlikte reformların devam etmesi ve yeni sisteme geçiş döneminin sağlıklı şekilde tamamlanmasıyla inşallah 2017, 2018 Türkiye açısından daha pozitif geçecek” dedi.

Avrupa geriliyor

Haberin Devamı

Ermut, Türkiye’nin çektiği doğrudan yabancı yatırımların dağılımıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Avrupa’dan doğrudan yatırımlar yüzde 75’lere kadar çıkmıştı. Yüzde 15’e yakın neredeyse Amerika’dan çekiyorduk. Bu oranlar Avrupa’dan yüzde 65’e, Amerika’dan da yüzde 9’a kadar geriledi. Rusya’nın payı yüzde 2’lerden yüzde 6’lara çıktı. Ortadoğu’nun payı yüzde 8’lerden yüzde 16’lara çıktı. Dolayısıyla ciddi bir artış görüyoruz diğer ülkelerden. Tabii bunun çok hızlı bir şekilde, birden değişmesini beklemiyoruz ama farklılaştırma noktasındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Evet de çıksa hayır da çıksa AB ile ilişkiler normalleşir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkilerin yeniden normale döneceğini söyledi. TV’de konuşan Şimşek, Avrupa’nın bir seçim dönemine girdiğini, Türkiye’nin bu dönemlerde iç siyasetin önemli bileşeni haline geldiğini, bunun yansımalarının bulunduğunu kaydetti.

Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu seçim dönemi sonrası normalleşecek. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı olduğu kadar. En kötü şartlarda iyi, istikrarlı komşuya ihtiyacı var. Dolayısıyla Avrupa’nın stratejik düşünmesi halinde, Türkiye’ye bakış açısı bugünkü gibi devam etmeyecek. Evet gürültü var, evet seçimlerin, tartışmaların bazı ülkelerin sorumsuz davranışlarının getirdiği tepkiler var. Türkiye’nin 50 yılı aşkın bir süredir kapıda bekletilmesinin getirdiği kızgınlık var. AB’nin stratejik düşüneceğini ve Türkiye’nin AB’den kopmasına asla izin vermeyeceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Referandum sonuçlarının AB ile ilişkilerin etkileri nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, “Evet çıksa da hayır çıksa da Türkiye, AB ile karşılıklı çıkarlara dayalı güçlü ilişkilerini devam ettirecek. AB, Hollanda ve Avusturya’dan ibaret değil.”

16 Nisan sonrası çıkışa geçeceğiz

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, finans çevrelerinin Türkiye ekonomisinin referandumdan sonra daha iyi olacağını düşündüklerini belirterek, “Türkiye’nin ciddi bir çıkışının olacağını hepsi söylüyor” dedi. “Evet de olsa hayır da olsa sonuçta referandumdur. Halkın ne dediğini öğrenmek için yapılan bir referandumu” diyen Akın, referandum sonucunun ekonomi açısından her iki halde de daha iyi olacağını vurguladı.

Haberin Devamı