Gazete Vatan Logo

15 dakika butonuna tıkladılar, dönüş yok

YGS’ye giremeyenlerin mağduriyeti için açıklama yapan Bakan Yılmaz, ‘Mağduriyet yok. Sınava giriş belgesini 9.45’te geleceğimi kabul ediyorum’ diyerek aldılar” dedi

15 dakika butonuna tıkladılar, dönüş yok

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçen pazar günü yapılan YGS’de öğrencilerin yaşadığı ‘09.45’ mağduriyeti ile ilgili sorulan soruya Yılmaz, şunları söyledi:

“Vatandaşımızın gördüklerini biz de görüyoruz. ÖSYM Başkanı’mızı da aradım. ÖSYM Başkanı’mızın söylemiş olduğu şu; Sınava girerken sınav giriş kimlik belgesi veriyoruz. Bu sınav giriş belgesini kişiler internet üzerinden alıyor. İnternet üzerinde bu kimlik belgesi verilmeden önce mutlaka orada uyarı olduğunu, ‘15 dakika önce orada olmayı taahhüt ediyorum, orada mutlaka olacağım’ diyerek tıklayacağı buton var. O butona bastıktan sonra kimlik kartı alınıyor. Dolayısıyla ‘okudum, anladım, bastım, evet’ diye, vatandaşları bilinçlendirme, ancak buna ‘evet’ derseniz size kimlik veriliyor. Böyle bir durum var. Hiçbir şey yokmuş da ‘gelenler 15 dakika kala alınmadı, benim haberim yoktu’ gibi bir yaklaşım doğru değildir. Böyle bir şey olmuş, kişiler hata yapmış, hataların da bedeli biraz ağır olmuş. Ne yapmak lazım, bir daha ki yıllarda mutlaka 15 dakika önce değil, yarım saat önce orada olmak lazım. Genel kural şu; 8’de gel, ‘Gelemiyorum’. O halde ‘8’de gelemiyorsan 7’de gel’ derler. Dolayısıyla biraz daha erken inşallah. Rahatsız edici bir görüntü var. Ancak bu görüntü gelecek yıllar için bu süreye çok daha uymayı zorunlu hale getirecektir.”

Haberin Devamı

ÖSYM, 09.45’in gerekçesini de açıkladı

ÖSYM’nin yaptığı açıklamada, “09.45” kuralının gerekçesine de yer verildi. Geçmiş yıllarda adayların, sınav başlama saatinden sonra binaya gelmeleri ve geç kalma telaşından dolayı üst arama işlemlerinin yeterince yapılamadığı, bu nedenle kol saati, cep telefonu ve metal eşya gibi sınava getirilmesi yasak eşyalar nedeniyle bir çok adayın sınavının kamera kayıtları izlenerek geçersiz sayıldığı aktarıldı. Sınav salonlarına adayların kimlik kontrolü yapılarak alınması, salon başkanının adaylara sınav kurallarını hatırlatması, salonda yoklama yapılması, salon tutanaklarında adaya ilişkin yere karekod yapıştırılması gibi, sınav öncesi işlemlerin zaman aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Salonda sınava giren adayların sayısına bağlı olarak, sınav öncesi kurallara ilişkin duyurular ve sınav öncesi gözetmenlerin yapacakları işlemler 10-15 dakika arasında bir zaman almaktadır. Salona zamanında gelmeyen adaylar, hem salonda hatırlatılan kuralları duymamış olmakta hem de salon görevlilerinin ve kendilerinin yapacakları işlemlerin hatalı veya eksik yapılmasına, geç gelen adayların yanlış salon veya sırada sınava girmelerine ve diğer adayların dikkatlerinin dağılmasına neden olmaktadırlar. Yukarıdaki gerekçeler, sınav başlama saatinden 15 dakika öncesinde binaya girişin tamamlanmış olmasını zorunlu kılmıştır.”