Gazete Vatan Logo

15 bin liralık satış yapan, hem prim alıyor hem SSK’lı oluyor

Türk şirketi Tanalize, yeni bir istihdam modeli geliştirdi.

Kozmetik markası Farmasi ile tanınan Türk şirketi Tanalize, yeni bir istihdam modeli geliştirdi. Şirkette doğrudan satış temsilcisi olarak çalışanlar, yeni temsilci kaydederek kurdukları ekibiyle ayda 15 bin liralık satış yaparsa müdür oluyor ve şirketten ayda 2 bin lira prim kazanıyor ve SSK’lı oluyor. Üyelerinin ayda 6 bin TL’ye kadar kazanabildiği, belli kotaları doldurana otomobil hediye edildiği sistemle 9 ayda 25 bin kişiyi istihdam eden şirket, yılsonunda 50 bin çalışan hedefliyor

İşsizlerden, emeklilere, öğrencilerden ev hanımlarına ve çalışırken ek gelir elde etmek meslek sahiplerine kadar geniş bir kesimin; eğitim, yabancı dil, tecrübe gibi kriterlerin aranmaması ve esnek çalışma saatleri nedeniyle dahil olduğu ‘doğrudan satış’ sistemi, şimdi de çalışanlara ‘SSK’ ve ‘otomobil’ gibi yeni fırsatlar yaratıyor. Farmasi markasıyla kozmetik, kişisel bakım, parfüm deodorant ve bebek ürünlerini 5 kıtada 118 ülkeye ihracat eden Tanalize şirketi, 9 ay önce Türkiye’de kurduğu doğrudan satış sistemiyle 25 bin kişiye istihdam sağlarken, yüksek oranda satış yapan 50 kişiyi de bu ay SSK’lı yapmaya hazırlanıyor.

18 yaşını geçmiş herkesin kataloglarından belli oranda örneğin ortalama 120 liralık bir ürün paketi satın alarak satış temsilcisi (üye) olabildiğini söyleyen Farmasi Enternasyonel Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tuna, sistemi şöyle anlattı:

“Ardından katalogtan sattıkları ürünlerden komisyon alan bu kişiler, başkalarını da üye yapıyor ve üye sayısını artırarak bir nevi kendi satış ekibini oluşturuyor. Kendi ekibiyle ayda 15 bin liralık ciroyu yakalayan üye temsilci, müdür oluyor ve yaklaşık 1500-2 bin liralık primin yanı sıra bir de SSK’lı olma hakkı kazanıyor. Temsilcilerin ekibindekier 50, ister 80 kişiyi bulabiliyor. Ortalama bir kişinin harcamasını 125 lira alırsak, ekibin toplam 120 müşteriye satışıyla 15 bin liralık ciro yakalanıyor.”

Mikrokredi için anlaştı

İstihdam ettikleri satış temsilcisi sayısını yılsonunda 50 bine, 5 yıl içinde de 1 milyona taşıyacaklarını kaydeden Tuna, SSK’lı olan çalışan sayısının bu ay 50 kişi olacağını, bu rakamın katlayarak birkaç yılda 50 bine ulaşacağını açıkladı. Yarattıkları imkanların SSK ile sınırlı olmadığını belirten Tuna, “Ekibiyle 15 bin liralık satışı yakalayan üyeler, ekibindeki diğer üyeleri arasında da 4 kere 15 bin lira ciro yakalandığı zaman bu sefer de otomobil kazanıyor” dedi. Tuna, Finansbank ile ‘mikro kredi’ türünde bir anlaşma yaptıklarını, buna göre sisteme giriş için katalogdan ürün satın alacak üyelere 250 lira limitli bir kredi sisteminden faydalanma imkanı getireceklerini ifade etti.

Türkiye’de 250 milyon tüketicinin 1 milyar dolarlık bir kişisel bakım-kozmetik sektörü yarattığını ifade eden Farmasi Enternasyonel Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tuna, Türkiye’de Farmasi satışlarının tamamına yakınının internet üzerinden yapıldığını ifade etti. İnternett altyapısı için 100 bin dolarlık bir yatırım yaptıklarını söyleyen Tuna, “Gençler kendi siparişini veriyor. Genç olmayanlar, çocuklarından yardım alıyor” dedi.

Anadolu’da kadınlar kocalarından gizli gizli çalışıyor

Diyarbakır’dan Batman’a, Trabzon’dan Bozcaada’ya, Eskişehir’den Adana ve İzmir’e Anadolunun birçok kentinden üyeleri bulunan Farmasi’nin bu ay katalog yüzü olabilmek için Facebook’ta sayfa açılmış ve açılan yarışmaya 1 haftada 10 bin kişi başvurmuş. Ekonomik özgürlüğü olmayan, eşinin çalışmasına izin vermediği kadınlar bile sisteme üye olmuş ancak bu süreçte enteresan olaylar da yaşanmış. Örneğin Yalova’dan bir kadın üye, kocasından gizli gizli çalıştığı için müşteri ürünlerini Farmasi’nin deposunda saklıyormuş. Bir başka kadın üye, kargonun eşinin olmadığı saatlerde gelmesi konusunda anlaşıyormuş. Torunları aracılığıyla sisteme üye olan ve birkaç ürünü satan Batman’dan 70 yaşında bir babaanne şirkete gönderdiği mektupta, “Hayatımda ilk defa 35 lira kazandım. 2 torunuma gofret ve önlük yakası aldım” diye yazmış. Satışla erkekler de çok ilgili. Örneğin ayda 4 bin lira kazanan bir röntgen sorumlusu, 2 bin üye yaparak, ekibiyle toplam 70-80 bin lira ciroyu yakalamış.

Helal sertifikası aldı

Hakan Tuna, şampuandan parfüme, makyaj malzemesinden ıslak havlu ve kağıt mendile 2 bin çeşit ürünü 11 yıldır ihraç ettiklerini söyledi. Yakındoğu ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Afrika ile 27 Arap ülkesine yoğun olarak ihracat yaptıklarını ifade eden Tuna, 10 gün önce de helal sertifikası aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı