Gazete Vatan Logo

140 çocuğu kurban etmişler!

Peru’da 500 yıl önce doğa güçlerini memnun etmek amacıyla kurban edildikleri düşünülen kalpleri çıkarılmış 140 çocuğun mezarı bulundu

140 çocuğu kurban etmişler!

Güney Amerika’nın kalabalık nüfuslu ülkelerinden Peru’da, Trujillo Üniversitesi’nden Gabriel Prieto ve New Orleans’daki Tulane Üniversitesi’nden antropolog John Verano başkanlığında yürütülen çalışmayla yaşları 5 ila 14 arasında değişen 140 çocuğun 500 yıl önce kazılmış sığ mezarları bulundu. Arkeologların bölgede kazı yapmaya başladığı 2011 yılında ekip ilk olarak 42 çocuk, 76 lamaya ait mezarlar buldular; aradan geçen yedi yılda ise sayı giderek arttı. Peru’nun Trujillo kenti yakınlarında Pasifik Okyanusu’na bakan yamaçta bulunan kalıntılar, şu ana kadar bilinen ‘en büyük çocuk adama töreni’ olarak kayıtlara geçti. Arkeolojik verilere göre MS 1400 ve 1450 tarihleri arasında öldürüldüğü tahmin edilen 140 çocuk ve 200 lama mezarının Ay’a tapan antik Chimu medeniyetine ait oldukları düşünülüyor. Göğüs hizalarındaki kesiklerle öldürülüp kalplerinin çıkarıldığı anlaşılan çocukların doğa güçlerini kontrol ya da memnun etme amacıyla kurban edildikleri düşünülüyor zira Güney ve Orta Amerika’da yaşamış Aztek, İnka ve Maya medeniyetlerinde de insan kurban etme geleneği olduğu bilinen bir gerçek.

Haberin Devamı

SİSTEMLİ ÖLDÜRME

Arkeolojik araştırmayı yapan ekip, bulunan lama kalıntılarının 1 buçuk yaşından küçük olduğu ve doğuya bakacak şekilde; çocukların ise kalplerini çıkardıktan sonra batıya karşı gömülmeleri nedeniyle, ‘sistemli ve törensel bir toplu öldürme’ olduğunu düşünüyorlar.