Gazete Vatan Logo

14 Şubat’a afrodizyak romantik tatlar yakışır

14 Şubat geldi... Şimdi sevgililer bu özel günü kutlamak için hazırlık yapıyor. Hediyeler, başbaşa yenecek yemekler planlandı. Ancak evde yapacağınız yemeklerle günü şölene dönüştürebilirsiniz.

14 Şubat’a afrodizyak romantik tatlar yakışır

Sevgililer Günü, 14 Şubat’ı es geçemeyiz... Sevdiğimizi arayacağız, hediye alacağız, baş başa yemeğe gideceğiz… ‘Sevdiğime hediye almak için ya da onunla baş başa yemek yemek için böyle bir güne ihtiyacım yok’ diyebilirsiniz. İsterseniz olaya insanlık kültürünün küreselleştirilmesi, bütün insanların ortak değerlerinin işlenmesi diye yaklaşalım. Çünkü bu ortak değerlerin en yücelerinden biri, sevgi. Ve en güzel yanı da bu sevginin nefis lezzetlerle bütünleşmesi.

Nedir sevgililer günü?

Batı kültüründe Saint Valentin Günü olarak kutlanan gün, diğer kültürlere Sevgililer Günü olarak geçmiş. Saint Valentin Günü üzerine anlatılan mitlerden biri şöyle: Roma İmparatoru II. Claudius, Gotlar’a karşı çok sayıda askere ihtiyaç duyar. Gençlerin askerliğe motive olmaları için evlenmelerini yasaklar. Hıristiyan azizlerinden Valentinus, emri tanımayarak gençleri kilisede gizlice evlendirir. İmparator, M.S. 270 yılının Şubat ayında Saint Valentin’i idam ettirir. Valentinus, ölmeden önce bir mucize gösterir, zindan gardiyanının âmâ kızının gözlerini açar.

Haberin Devamı

Bu sayede Valentinus, efsaneleşir. Yakılarak öldürülen Valentinus’un öyküsü, iki yüz yıl sonra Kilise tarafından her yıl şubat ayının 15’inde bir zamanlar Roma’nın bolluk tanrısı Lupercus onuruna düzenlenen bereket törenleri “Lupercales’’in yerini alacak şekilde hikâyeleştirilir.

Aşk ve sevgili motifleri küreselleşti

Sevgililer Günü’nde mutlu bir birlikteliğin göstergesi olarak “aşk’’ ve “sevgili’’ motiflerinin küreselleşmesi elbette, dünya çapında bir hareketlilik getiriyor. Geçen yıl bu amaçla yapılan hediye satışlarının tutarı 17 milyar Doları aşmış. Bu yılın tahminleri 20 milyar Dolara yaklaşacağı yolunda.

Badem, çikolata ve afrodizyaklar...

Sevgililer Günü’nde tüm coğrafyaları kapsayacak menüler vermek zor. Bazı ülkelerde badem ağaçları da bu günle bağlantılı değerlendirilip, sofraya mutlaka badem konuluyor. Çikolatalı pasta da ortak masa alışkanlıklarından. Sevgililer Günü’nün bir başka konuşulan yemek konusu da afrodizyak menüler. Kimi baharatların meyve ve sebzelerin afrodizyak etkisi olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Çıtır elma ve kereviz salatası

Malzemeler:

- 2 kereviz ve 1 adet elma (ince dilimlenmiş)

- 2 kaşık kuru üzüm

- 2 çorba kaşığı kapari

- 1 çorba kaşığı limon suyu

- 1 çorba kaşığı zeytinyağı

- 2 çorba kaşığı taze nane

- 3 çorba kaşığı lor peyniri

- 3 çorba kaşığı nar

- Tuz

Hazırlanışı:

Kuru üzümleri 10 dakika sıcak suda bekletip süzün. Bir kapta kereviz, elma, kuru üzüm, nar ve kaparileri karıştırın. Tuz, limon suyu ve zeytinyağı ekleyin. Nane yaprakları ve ufalanmış loru salataya ekleyip karıştırdıktan sonra servis edin.

Kaymaklı ve antep fıstıklı ayva tatlısı

Malzemeler:

- 2 ayva

- 8 kaşık toz şeker

- 2 çubuk tarçın

- 5-6 karanfil

- 4-5 damla limon suyu

- 150 gr manda kaymağı

- 100 gr soyulmuş Antep fıstığı

Hazırlanışı:

Ayvaları soyup ikiye kesin. Çekirdekleri ayırın. Tencereye yerleştirip üzerine toz şeker ekleyin. 2 bardak su, karanfil, çubuk tarçın ve limon suyu ekleyin. Pişirin. Yumuşayınca fırın tepsisine boşaltın. 200 derece fırında ayvalar kızarana kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğutun. Manda kaymağı ve Antep fıstığı ile servis edin.

Haberin Devamı

Baklava hamurunda rezeneli levrek

Malzemeler:

- 2 adet levrek (4 parça halinde fileto edilmiş)

- Baklava hamuru

- 1 adet limon

- 1 yumurta sarısı

- Tuz ve karabiber

- Zeytinyağı

Hazırlanışı;

Fırını 180 derece ısıtın. Fileto levrekleri tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine edin. Limonu ince kesin. Bir kaseye yarı yarıya zeytinyağı ve su koyun, 1 tatlı kaşığı su ekleyip çırpın. Baklava hamurunu tezgaha açıp bir fırça ile zeytinyağlı suyu üzerine sürün. Baklava hamuru beş kat olacak şekilde işlemi tekrarlayın. Marine ettiğiniz levrek dilimlerinden birini hamurun bir kenarına koyun. Üzerine 2-3 limon dilimi koyun ve hamura sarın. Diğer 3 dilimi için de işlemi tekrarlayın. Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın, hazırladığınız baklava hamurlu levrekleri fırın tepsisine dizin.